Drumul Fierului

Autor(i):
Alex Todirică
Colaboratori:
Asociația pentru Patrimoniu Activ-PACT
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Drumul Fierului prezintă un demers documentar din perioada 2021-2023 și care înfățișează aspecte ale moștenirii pe care o poartă localitățile industriale din Banatul Montan. Interesul pentru minereul din zonă exista încă din perioada Imperiului Roman, însă adevărata dezvoltare începe odată cu prospecțiunile pe care le face în zonă Imperiul Habsburgic, cu câțiva ani înainte de anexarea Banatului. Pornind de la fostele mine din perioada romană de la Dognecea sau Ocna de Fier, după 1719 se dezvoltă pe rând o rețea de fabrici, uzine și noi exploatări miniere la Bocșa, Anina, Oravița sau Reșița, cu un caracter multietnic și multicultural.

Titlul face referire în mod normal la procesul tehnologic prin care trece minereul extras până la obținerea materiei finite, doar că în acest caz etapele erau dispersate în fiecare localitate. „Drumul” simbolizează uniunea dintre aceste așezări dezvoltate codependent economic, social și cultural, care în prezent a devenit vagă însă de care este nevoie pentru a oferi o coerență identității industriale pe care o posedă. Lucrările prezentate sunt un compendiu al palimpsestului industrial care explorează cât din trecut rămâne relevant în prezent pentru a putea fi folosit pentru viitor. În aparență o lume disonantă cu structuri masive și peisaje utopice întrețesute cu rânduri de case și cartiere de blocuri, dar care odată deconstruită, curățată și recompusă oferă o claritate asupra propriei identități. Mai mult de atât, fotografiile explorează ciclicitatea dintre mediul natural și mediul construit; natura a fost înlăturată pentru a face loc așezărilor, distrusă și exploatată pentru a prospera, ca ulterior să își recucerească teritoriile.

Documentarea fotografică face parte dintr-un proiect cultural mai amplu, care analizează întreg arealul mai în detaliu din punct de vedere al peisajului cultural cu scopul de a elabora un studiu care să susțină propunerea ca Drumul Fierului să devină un circuit cultural al patrimoniului industrial. Acesta este un proiect cultural al Asociației pentru Patrimoniu Activ-PACT, finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbru de Arhitectură 2022 și Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș prin Bursa Nicolae Sabin Dancu 2021 oferită autorului.