Fabrica de film: Centru de producție cinematografică

Autor(i):
Ciosnar Simona-Lorena
Îndrumători:
coord.sl.dr.arh. Radu Andrei
Universitatea:
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+2 / Sd: 29882 m2 / Su: 25642 m2 / POT: 30 / CUT: 1.00 / Cost: 1200 €/m2

Comentariul autorului:

Spațiul, atât cinematografic cât și arhitectural, este un echilibru delicat și artistic al factorilor psihologici și experiențiali. Ambele forme definesc situații de interacțiune umană, cadre de viață
și orizonturi pentru înțelegerea lumii noastre. Lumea filmului ne permite să experimentăm această dualitate poate mai clar decât oriunde altundeva.

Sibiul reprezintă unul dintre orașele care propun promovarea artei cinematografice prin intermediul festivalurilor de film TIFF și Astra Film. Astfel, proiectul dorește să vină în favoarea acestui demers
de susținere a industriei cinematografice românești prin intermediul proiectării unui centru de producție cinematografică, situat pe o porțiune din amplasamentul vechiului sit industrial al fabricii "Independența".

Amplasat în Sibiu, în imediata vecinătate a zonei intra muros, zona industrială este în prezent preponderent abandonată, parte dintr-un țesut destructurat care funcționează ca o barieră între zona centrală și cartierele din nordul orașului. Integritatea ansamblului s-a păstrat până în prezent, fiind singurul dintre ansamblurile industriale din zonă care își păstrează toate clădirile, limitele și ultima sa formă de funcționare, formă la care a ajuns pe parcursul unui secol de dezvoltare și de extinderi succesive. Fiind perceput la nivel urban asemenea unei bariere fizice, socială și mintală, proiectul își propune reabilitarea și reintegrarea acestui sit în cadrul orașului. Astfel premisa incipientă a conceptului a constituit reactivarea fostului traseu al străzii Ocnei prin crearea unui parcurs arhitectural dinamic, animat de vechi și nou.

În cadrul proiectului, o importanță deosebită este acordată nu doar segmenului specializat de producție ci și dimensiunii culturale și educaționale a cinematografiei prin înființarea unor programe destinate tuturor locuitorilor orașului, ansamblul devinind astfel un nou pol de interes. De asemenea, prin conformarea sa complexul își propune să găzduiască pe parcursul anului festivalurile de film locale. Funcțiunile dedicate producției cinematografice sunt dispuse în cele 2 hale industriale iar prin adăugarea unor extensii volumetrice sunt integrate funcțiunile dedicate publicului. Reactivarea acestei porțiuni din ansamblului "Independența" prin intermediul experienței cinematice constituie un act de încurajare a reintegrării fostelor platforme industriale în viața socială a orașului. De asemenea, prin intermediul alegerii acestei funcțiuni se urmărește susținerea unui domeniu destul de puțin dezvoltat, dar cu mare potențial creativ, cel al producției de film românesc.