Retrieval* Office

Autor(i):
arh. Sorin Roşu
designer Silvia Pintilie
arh. Ioana Balan
Biroul:
Perspective/ Inland Deco
Colaboratori:
LL representation: arh. Ecaterina Clim, Iulius Group
PM: CBRE prin Gabriel Niță, Senior Project Manager
Drafting: Echipa Inland Deco
Fit-out: Project 1 prin Radu Rad si Cazimir Mezentev
Proiectare HVAC: ing. Daniel Soficu, HVAC Projects
Proiectare si studii luminotehnice: ing. Andrei Melenciuc, M.L. Design&Build
Mobilier la comanda: Magic Mob - Adrian Rosca
Interior works: Buildcorp
Corpuri de iluminat: Almalux - Maria Sihota
Biophilic design: Karibu- Alexandra Popa
Localizare:
România, jud. Iași, Iasi

Comentariul autorului:

Suprafața desfășurată: 2500 mp
Perioada de implementare: 2022-2023

Descrierea sumara a proiectului

Localizat în Iași, orașul cu cea mai mare densitate de profesioniști în domeniul IT din estul României, studioul din clădirea Palas Campus este cel mai nou birou al unei multinaționale IT în România, dupa alte 3 studiouri in București, Cluj și Timișoara.

Context
Global How Will We Live Together?
Pe fondul schimbărilor sociale la nivel global, schimbări produse pe de o parte de pandemie și pe de altă parte de migrațiile masive de populație, tema Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2021, eveniment în plină desfașurare la momentul demarării proiectului, se intitula How We Will Live Together?

Național Pavilionul României expunea problema depopularii masive din ultimii 20 de ani. Contrar fenomentului de depopulare a țării, în acel moment și actualmente, pentru că este o tentință care se menține în continuare, Iașul este orașul cu cel mai mare aport de tineri din țară.

Local Fenomenul prezent la Iași are susținere din prisma faptului că diminuarea interacțiunilor umane guvernează nevoia dezvoltării segmentului digital și Iașul, printr-un cumul favorabil de factori, a devenit un pol important în industria IT.
Beneficiarul este o organizație importantă în ceea ce privește recrutarea de tineri, atât la nivel național, cât și la nivelul orașului. Noul sediu a apărut ca o necesitate așteptată, în ideea de a crea comunități compacte prin relocarea angajaților care își desfașoară activitatea în spații diverse actualmente și prin recrutarea de oameni noi.

Studio Sarcina noastră ca proiectanți a fost de a configura spațiul ca un răspuns la întrebarea How Will We Live Together? / Cum vom trăi împreună?
Conceptul de studio poate fi privit prin similitudine cu rezolvarea problemelor urbanistice într-un oraș eterogen, suprapopulat, în cadrul unui spațiu tensionat prin configurație (liniaritate excesiva și zone înguste, parțial umbrite).
Pentru atenuarea tensiunilor induse de circulațiile lungi și înguste s-a mizat pe dezvoltarea zonei centrale prin extinderea vizuală a spațiului central format din Agora și Innovation room spre cele două extremități; de asemenea, am avut oportunitatea să tratăm spațiul central în cadrul Atriumului ce se extinde pe verticală cu încă două niveluri.

Banda lui Möbius Încărcătura metaforică a Benzii lui Möbius, devenind un simbol al transformării și al refacerii, este materializată în plan, prin circulațiile care se intersectează curajos în zona Agorei, generând regulile și direcțiile de organizare. Parcursul, inițial obositor prin liniaritate, este animat și direcționat, astfel încât sa fie tangențial sau sa strabată funcțiunile în cadrul cărora au loc activități comune, și are capăt de perspectivă Palatul Culturii, a cărui siluetă poate fi admirată prin suprafața vitrată generoasă de la Cafeteria.

Fiecare subzona este astfel definita incat sa includa un spatiu important- definitoriu si dominant in zona sa. Modelul de angajament reprezentat prin comunitati si prin conceptul de pods isi regaseste resortul "urbanistic" in ideea de vecinatati, de cartiere cu arome si vibratii specifice.

Conceptul How Will We Live Together? a venit in continuarea celor doua spatii amenajate in decurs de doi ani pentru acelasi beneficiar, Viewpoints beyond reality (UBC0 Timisoara) si Boomerang (Hexagon Cluj).


Abordare conceptuala
Pe fondul crizei sociale generata de pandemie din ultimii 2 ani, tendinta noastra in abordarea spatiilor pentru birouri este in directia refacerii relatiilor umane, de reconsolidare a comunitatilor si de implementare a unor solutii prin care vrem sa creem spatii care sa motiveze comunitatile sa se regaseasca, sa renunte la atitudinea solitara si sa se intoarca in mediul de lucru comun.

Spatiile gandite de noi sunt caracterizate de:
- Adaptabilitatea la specificul spatiului de amenajat – stim ca o companie este in continua crestere si ca nevoile acesteia se formuleaza in raport cu indicele de evolutie si definire; stim ca nu exista spatiu ideal (pentru ca urmatorul spatiu se vrea, in general
cel ideal) dar incercam sa contribuim la adaptarea maxima a contextul locativ dat la nevoile companiei.
- Flexibilitate – in ideea de a crea spatii versatile cu valente multiple;
- Comuniune si varietate – spatiile de birouri sunt mai mult decat o multitudine de posturi de lucru; rigiditatea sptiilor de lucru este depasita prin implementarea de spatii comune in care au loc diverse activitati de co-working sau/si socializare;
- Dinamism – spatiile de birouri trebuie sa aiba in componenta dinamismul pentru a sugera forta si pentru a motiva utilizatorii sa depaseasca eventualele inhibatii;
- Transparenta – in organizarea spatiala se mizeaza pe comunicarea vizuala si pe transparenta acolo unde este fireasca;
- Componenta artistica – spatiile de lucru trebuie sa iasa din sfera abordarilor banale, trebuie sa aiba si o componenta artistica care sa confere starea de bine;
- Identitatea comunitatii – spatiile trebuie sa sugereze identitatea comunitatii care le utilizeaza, trebuie sa fie atent configurate astfel incat sa se regaseasca brandul si valorile acestuia;
- Componenta ludica – este foarte important ca anumite spatii comune sa induca si stari de relaxare;