Rabat 10-14

Autor(i):
arh. Maximilian Zielinski, arh. Mariana Zielinski, arh. Maximilian Zielinski, arh. Daniel Zielinski, arh. Dana Shikhil, arh. Irina Nica, arh. Cristian Bulibasa, arh. Iulia Ion, arh. Vasile Barbos
Biroul:
MZ Proiect
Colaboratori:
Structura: RAINVEST S.R.L. (Ing. Doru Raicu)
Instalații: COM-TID ENGINEERING S.R.L.
Executant: CNO Techno Construct
Subproiectanți fațadă: STICAL SRL
Fotograf: Arh. Vlad Pătru
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+3+4R / Sd: 4927 m2 / Su: 3783 m2 / POT: 40 / CUT: 1.80

Comentariul autorului:

Terenul este amplasat într-unul din cele mai frumoase ansambluri de locuit din București. Creată în 1912, parcelarea Filipescu a fost populată cu vile și reședințe de o înaltă ținută, dând ansamblului un echilibru și o frumusețe incontestabilă.

Legat sentimental de zonă, dorința clientului (ca si a proiectantului) a fost încadrarea ansamblului de apartamente în scara țesutului urban existent și în atmosfera acestuia devenind principalul obiectiv al proiectului.

Acest lucru a condus în mod firesc la fragmentarea imobilului în trei corpuri de clădire unite (sau separate) de nodurile de circulație. Decalarea în plan a corpurilor accentuează această intenție. Preluând volumetria clădirilor adiacente corpurile respectă cornișa lor crescând în planul al doilea cu câte un nivel retras, lucru care face ca înălțimea imobilului să pară redusă și înscrisă în scara zonei.

Continuând efortul de integrare firească in context, imobilul preia cromatica clădirilor învecinate, în special a vilei de vis-a-vis, împreuna cu elementele de materialitate ale acesteia, completate cu materiale moderne: placaj din piatră Vrața, ancadramente din alucobond finisat bronz și tâmplărie din lemn de stejar stratificat asemeni clădirilor istorice din zonă - materiale durabile și ușor de întreținut. Fațadele se caracterizează prin claritate și simplitate și reflectă viața interioară a clădirii.

Dialogul cu această vila deosebită a continuat cu replicarea „curți de onoare” care realizează un posibil access auto printr-o bretea retrasă.

Pornit cu apartamente de cca. 90 – 130 mp, proiectul a fost regândit pe parcursul execuției făcând loc unor apartamente cu suprafețe mai generoase. Noua propunere a reușit să se integreze ușor în coajă exterioara propusă inițial.
Rezolvarea eficientă a parcajelor, a spațiilor tehnice și a diferitelor utilități s-a realizat într-un singur subsol.

Spațiile exterioare și terasele formează o extensie generoasă a spațiilor interioare încurajând astfel folosirea și întreținerea acestora.

S-au folosit elemente și subansamble prefabricate care să reducă deșeurile, să sporească reciclarea, ducând la o mai buna calitate a execuției, reducând praful și zgomotul in șantier. Acestea, împreuna cu echipamentele folosite, performante cu viața lungă de funcționare și sisteme de monitorizare și optimizare conduc la reducerea costurilor de întreținere în exploatare.