Colina Lac - Ansamblu de locuințe

Autor(i):
arh. Patricia Sturzoiu
Biroul:
Quadratum Architecture
Colaboratori:
Echipa: arh. Mara Anghelescu, arh. Raluca Nistor, arh. Ștefania Petrișor, arh. Alexandru Truță, arh. Alexandru Voinescu
Colaboratori: Energoproiect (structură), Air Control Systems (instalații)
Fotograf: Vlad Pătru
Localizare:
România, jud. Ilfov, com. Balotești, sat Săftica
Parametri:
RH: P+1, P+1+M, P+2 / Sd: 14750 m2 / Su: 11550 m2 / POT: 23 / CUT: 0.51 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Colina Lac reprezintă prima fază a unei dezvoltări ce își propune să creeze mediul ideal pentru o comunitate unită, prin tot ceea ce poate oferi arhitectura și urbanismul - reprezentând o viziune pe termen lung. Prima fază se desfășoară pe o suprafață de 3 ha și include 112 locuințe meticulos proiectate și un spațiu exterior al comunității. Conceptul urban integrat se va extinde în timp, cuprinzând și elemente precum școală, grădiniță, terenuri de sport, spații comerciale, club-spa, promenadă pe lac și o serie de alte funcțiuni complementare, pentru a alcătui un univers complet și echilibrat.
Ansamblul a fost conceput cu o viziune unică în minte: să creeze o arhitectură care să fie în armonie cu mediul înconjurător și să inspire o viață autentică și plină de semnificație. Inspirându-se din orașele europene cu personalitate, fiecare casă din ansamblu este denumită după un oraș și are propria sa identitate și poveste.
Cele 11 tipuri de unități de locuire se așază pe teren într-un mod dinamic care ne îndepărtează de la aspectul clasic, repetitiv, al dezvoltărilor de case înșiruite, păstrând totuși un limbaj unitar, contribuind la senzația de siguranță și familiaritate pe care ne-o dorim când ajungem acasă.
Rezultatul acestui joc aduce o nouă formă de experiență în ceea ce privește locuirea colectivă. Pe lângă cele două tipologii de apartamente în blocuri cu 3 niveluri, cele 9 tipologii de case se întrepătrund și se deschid către zonă publică, astfel casele de la Colina Lac sunt mai mult decât simple locuințe - sunt adăposturi ale confortului și armoniei. Spațiul privat începe la ușa casei și se extinde în grădina din spate. Fiecare detaliu este pus în valoare pentru a crea un spațiu în care lumina naturală și aerul proaspăt circulă generos. Fiecare casă are proporții echilibrate și finisaje autentice, reflectând preocuparea pentru calitatea construcției.
Fiecare aspect, de la designul individual al caselor până la infrastructură comună și spațiile verzi, contribuie la crearea unei atmosfere care încurajează bunăstarea și armonia.