Urban Agro Hub

Autor(i):
Mara Cires
Îndrumători:
s.l.dr. Nica Razvan
Universitatea:
Gheorghe Asachi
Facultatea:
Arhitectura
Localizare:
România

Comentariul autorului:

În 2022, 95 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Dintre acestea, 34,5% din ele se aflau în România.

Tema de proiectare vine ca răspuns la această situație și propune un mod prin care nu doar locuirea dar și traiul să fie facilitate încercând totodată să ofere o alternativă sigură și accesibilă persoanelor aflate la risc. Cartierul vizat urmează să se transforme într-un cartier cu o densitate mare de locuitori, cu un trafic accentuat, și care are totodată deficiențe în ceea ce privește funcțiunile pentru comunitate, aspect la
care răspunde de asemenea tema de proiectare.

Prin proiectul de față se propune realizarea unui ansamblu de locuințe dotate cu sere și spații de cultivare, cuprinzând totodată o zona ampla de vanzare, spații de cercetare, dezvoltare și producție și de asemenea spații de consiliere. Exista trei elemente principale de tema - locuirea, cultivarea, vanzarea. Spațiile de cultivare au un caracter privat, fiind destinate în principal rezidenților ansamblului iar producția rezultată deservește atât muncitorii cat și publicul, surplusul de mancare fiind comercializat în zona de vanzare. Exista de asemenea o zona a serelor destinata publicului în care acesta poate interacționa în mod direct cu metodele și conceptele din urban farming. Zona de vanzare preia rolul de piața agroalimentara, permitand dezvoltarea a diverse forme de comerț.

Proiectul oferă și oportunități de instruire pentru întreprinderile locale, precum și rezidenților din zonă, astfel încât să faciliteze geneza unei comunități active. Funcțiunile propuse în acest program ar acoperi o paletă largă de nevoi: de dezvoltare, loisir, convețuire, care să ofere o dinamică diferită zonei.