Interior Skytower

Autor(i):
arh. Răzvan Bârsan
arh. Lorena Gheorghiu-Bârsan
arh. Ana Stoean
Biroul:
RAZVAN BARSAN + PARTNERS SRL
Colaboratori:
Maestro Project & D&D Eurocom, BETA DESIGN AND BUILD
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Spațiul de primire din această clădire emblematică a Bucureștiului a rămas din punct de vedere al designului interior cu 10 ani în urmă, pe vremea când domina sfera de zgârie-nori ai Bucureștiului fără alte obiecții.

Între timp, odată cu dezvoltarea feroce a zonei high-rise, această clădire a fost nevoită să se alinieze la noile așteptări și să revină și din acest punct de vedere în liga celor mai primitoare clădiri de birouri ale orașului. Lobby-ul, fiind cartea de vizită a clădirii, a trebuit prin urmare să primească o nouă atitudine în armonie cu trăsăturile deja existente și cu principiile promovate. Astfel au existat încă din primele schițe de concept două linii generatoare care au rămas constante indiferent de șlefuirea continuă a ideilor. Aceste două idei sunt practic două elemente naturale pe care le-am integrat în conceptul de design interior: natura și cerul. În mod previzibil, cea mai inaltă clădire din România, "turnul cerului" ar fi trebuit să integreze această relație cu cerul încă de la nivelul solului.

Cumva în contrast cu imaginea diurnă a cerului cu nori promovat de clădire prin nuanțe de albastru deschis și existența restaurantului NOR, noi ne-am concentrat conceptul pe imaginea cerului pe timpul nopții, un cer înstelat și nuanțe mai neutre care apoi să poată evidenția al doilea element - natura.

Încă de la început lobby-ul a beneficiat de existența a doi stâlpi verzi - practic două pile cu o înălțime de 6m care au găzduit o "pădure de verdeață". Din păcate, amplasarea deficitară a acestora în zona curenților de aer și a lipsei de lumină suficientă au dus în timp la uscarea lor parțială. Astfel, în urma experienței dobândite, cei doi stâlpi verzi au fost relocați în zone mai favorabile păstrând conceptul inițial.

Un alt element important al spațiului propus este tavanul fals. Acesta a fost gândit încă de la început ca o "ploaie de stele". Efectul de ploaie de stele se dorea a fi inițial obținut prin multe corpuri de iluminat, dar întrucât ar fi costat foarte mult s-a optat pentru un tavan cu perforații proiectate specific, care să permită luminii ampla-sate sub el să pătrundă în încăpere. Efectul cel mai puternic este obținut în lobby-ul lifturilor unde, cu ajutorul unor benzi LED, a oglinzilor și a sticlei negre se obține impresia de infinit în nucleul clădirii respectiv în locul de unde se ajunge la nori.

Imponderabilitatea corpurilor cerești se regăsește la nivelul de design al corpurilor de iluminat suspendate și al contrastului permanent creat de lumină și întuneric.