Construire Biserica ortodoxă cu hramul Sf. Apostol și întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan” – Deva, Județul Hunedoara

Autor(i):
Autor/autori
Arh. Popa Ilie Ilisie
Colaboratori /consultanti proiect
Arh. Cojocaru Adrian Ștefan
Ing. Luca Cristian
Ing. Milesan Daniela
Biroul:
S.C. COMPACT S.R.L.
Localizare:
România, jud. Hunedoara, Deva
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 504 m2 / Su: 113 m2 / POT: 21 / CUT: 0.21 / Cost: 1500 €/m2

Comentariul autorului:

Construire Biserica ortodoxă cu hramul Sf. Apostol și întâiul Mucenic și
Arhidiacon Ștefan” – Deva, Județul Hunedoara

Oportunitatea construirii unei biserici ortodoxe în cartierul Viile Noi a existat de mai mulți ani. Episcopia Devei și Hunedoarei a stabilit înființarea Parohiei Ortodoxe “Sf. Apostol și întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan” – Deva, în cartierul Viile Noi, existând un număr de 3.500 creștini ortodocși, cărora de lipsește un lăcaș de cult. Cea mai apropiată biserică este situată la 3 km distanță. Numărul vârstnicilor este suficient de mare pentru deplasarea credincioșilor ortodocși la o altă biserică.
Construirea acestui obiectiv în cartierul Viile Noi va permite desfășurarea unor activități religioase culturale și sociale pentru locuitorii acestei zone. Vecinătatea ei cu unitatea de învățământ constituie un prilej de deschidere a acțiunilor comune și completarea educațională a copiilor spre cunoaștere și credință, lucru prioritar în educația ortodoxă contemporană. Suprafaţa totală a terenului este de 710 mp. În contextul construit s-a prevăzut și realizat o construcție bisericească ce oferă o siluetă urbană.
Accesul carosabil se realizează direct din strada 16 Februarie prin intermediul unei alei care va deservi atât biserica cât și școala primară. Accesul în biserică se realizează printr-un portic mărginit de o colonadă cu 3 arcade.
Propunerile dezvoltate în proiect au avut la baza concluziile planului urbanistic zonal aprobat.
Întreaga compoziţie arhitecturală se dorește a fi una unitară, din cadrul căreia să se diferenţieze silueta paraclisului, drept urmare se propune un regim maxim de construcţie cu un accent vertical al turlei de cca. 18 m.

Imobilul are forma poligonală în plan, cu dimensiunile maxime de 26,63x13,00 m cu o navă mărginită de trei abside, cu un turn de 16,88 m înălțime în zona centrală și o turlă a clopotniței situată pe fațada vestică, cu înălțimea de 18,30 m.
- turnul care adăpostește cupola cu Pantocratorul are structura de rezistență formată din cadre ortogonale, care formează un octogon din beton armat monolit cu elementele verticale formate din patru stâlpi circulari rigidizați între ei cu grinzi și arce din beton armat la partea superioară pe care reazemă un planșeu de pe care se dezvoltă stâlpișorii de confinare a zidăriei turnului ce va avea la partea superioară un inel din beton armat pe care este montată structura metalică de formă semicirculară a acoperișului fixată cu sudură de plăcuțe metalice înglobate.
- turla clopotniței are formă pătrată în plan, cu pereți din zidărie mixtă confinată la interior din cărămidă plină presată cu grosimea de 37,5 cm și piatră naturală la exterior cu grosimea de 12,5 cm. La interior sunt executate scări de circulație între niveluri și de acces la clopotniță, cu rampe drepte și podeste intermediare realizate din beton armat monolit. La partea superioară este executat un inel din beton armat pe care rezemă structura metalică a acoperișului fixată cu sudură de plăcuțe metalice înglobate.
- intrările în biserică sunt acoperite cu planșee tip terasă rezemate pe stâlpi circulari prin intermediul arcelor din beton armat monolit. Tot cu arce din beton armat monolit sunt închise și suprafețele dintre acoperișul cilindric și cel sferic al absidelor.
- elementele de arhitectură brâncovenească au fost introduse și puse în valoare.
• Finisajele interioare
- Tencuielile drișcuite sunt executate manual, de 2 cm grosime, cu mortar M10T, pe strat suport din cărămidă sau beton la: pereți, stâlpi, tavane plane și curbe, bolți și tencuieli speciale cu suport pentru pictură murală care se va executa în perioada următoare.
- Nuturi și ancadramente la tencuieli pentru separarea câmpurilor
- Capiteluri, coloane, baza stalpi
- Parapeți, logii pentru enoriași și cor
- Scări interioare, balustrade
- Pardoseli din piatră naturală și din mozaic montate după desen
- Mobilier, dotări
• Finisaje exterioare, împrejmuire, stâlpi, lumânărar, zone verzi
- Tencuieli exterioare, drișcuite, în grosime de 2,5 cm, executate cu mortar M25T, pe zidării
- Placaje din piatră cu grosimi și lățimi diferite, scări, podeste de acces și parțial pereții
- Zugrăveli in culori de apă (alb) cu zone pentru fresce sau mozaic
- Ancadramente la tencuieli pentru separarea câmpurilor

Clădirea are demisol pe toata suprafața, unde există o sală de consiliu, un birou și centrala termică, spații tehnice și pentru depozitare, la parter sunt pronaosul, naosul, altarul, grupuri sanitare și spații anexe, iar la nivelul superior este spațiul destinat corului.
Circulația intre niveluri se realizează pe scări cu rampe drepte situate pe laturile interioare ale turlei, iar pentru accesul din exterior este scară principală și două scări laterale și o rampă pentru persoane cu handicap locomotor.
Pereții sunt din zidărie mixtă de cărămida și piatră naturală cu acoperiș cilindric peste navă și semisferic peste abside și turnuri cu șarpantă metalică și învelitoare din tablă de cupru fălțuită cu termoizolație din vată minerală.
Conceptul proiectului elaborat a urmărit obținerea unei arhitecturi de calitate din punct de vedere compozițional-estetic, care să se încadreze în contextul existent, obținerea accesibilității spațiului public și interacționarea utilizatorilor dotării de învățământ cu cei ai spațiului de cult realizând o legătură între generații. Biserica va reprezenta în acest sens un loc de conexiune din punct de vedere al vârstelor ce va forma legături între locuitori.
În interiorul bisericii pereții sunt pregătiți pentru a fi pictați conform canoanelor ortodoxe iar spațiul va fi încununat de un singur candelabru central.
S-a acordat o importanță deosebită plasticii fațadelor pentru ca acest edificiu să răspundă unei trăsături fundamentale a stilului brâncovenesc. Ornamentul a fost asimilat unui profil care urmărește elementele lineare majore ale fațadei fiind distribuit mai ales in zonele cu vizibilitate maximă, acolo unde este perceput la maxim și este pus în evidență de contrastul cu placajul din piatră. Nu în ultimul rând s-a utilizat textura și culoarea tablei de pe cupolele și de pe cilindrii învelitoarei care încununează cele două materiale utilizate la fațadă.
În baza studiilor de urbanism elaborate anterior proiectului de execuție s-au adoptat soluții astfel încât biserica împreună cu școala existentă să devină un centru cultural ecumenic cu scop educațional.
Capacitatea bisericii cu suprafața utila de 317,80 mp este de 240 locuri asigurând spațiul necesar atât pentru enoriașii din cartierul Viile Noi, cât și pentru școală.
Autor: Arh. Popa Ilie Ilisie