Accente Provence la Marea Neagra

Autor(i):
arhitect Mihail Neagu
arhitect Tudor Corici
Biroul:
inedit.works
Localizare:
România, jud. Constanța, Olimp

Comentariul autorului:

Accente Provence la Marea Neagră

Localizare: Olimp, Str. Faleza Olimp
An finalizare: 2023
Program: locuință de vacanță
Birou: inedit.works
Autori: Mihail Neagu, Tudor Corici

Înclinația beneficiarei către interioarele specifice zonei Provence din Franța și texturi realizate in-situ au fost elementele definitorii ale acestei amenajări. Pardoseala a fost gândită ca un element fluid ce leagă diversele spații ale apartamentului. Textura de ceramică ce imită o dușumea veche intens folosită susține caracterul de “acasă” al amenajării, chiar dacă discutăm despre un apartament ce va fi utilizat doar câteva luni pe an. În întreaga locuință predomină o ambianță caldă și liniștită, ce aduce locuitorii în atmosfera unei după-amiezi tihnite la malul mării.

Fiecare încăpere își definește identitatea în principal la nivel de texturi. Astfel în living tencuiala decorativă se prezintă ca o scena consacrată pe care își joacă rolul estetic și funcțional diversele corpuri de mobilier. Luate individual elementele de mobilier par foarte diverse dar puse împreună reușesc să genereze o atmosferă exuberantă și unitară. Imediat ce parcurgi spațiul interior simți energia plajei și a mării chiar dacă în cadrul amenajării nu au fost folosite elemente de design clar definite ca fiind marine sau estivale. Formele moi, rotunde ale canapelei și fotoliului invită la odihnă și relaxare. Măsuța de cafea, ce pare un artefact adus la țărm de valurile mării accentuează ambianță maritimă, iar masa de dining, împreună cu scaunele din jurul ei, aduc aminte de un bar de pe plajă, sub cerul liber. Tonul delicat de albastru al corpurilor de bucătărie se îmbină armonios cu nuanțele peretelui și este pus în valoare de accentele aurii date de lumini și de diverse elemente de detaliu. Formele geometrice de pe pereți se regăsesc și pe piesele de mobilier, aducând o notă de ordine încăperii.

În dormitorul și baia copiilor, țelul proiectării a fost obținerea unei atmosfere ludice. Fie că vorbim de joc, traseu sau alternanță de imagini, toate acestea își fac simțită prezența indiferent din ce unghi privești spațiul. Leagănul, steluțele, norișorul, hublourile, accentele de culori pastelate, toate amintesc de jocul imaginației din momentul citirii nuvelei Micul Prinț. Paturile suprapuse oferă o atmosferă de cuib, învălui într-o aură protectoare. Culorile îndrăznețe par preluate din atmosfera plajei, replicând valurile mării și strălucirea soarelui. Elementul distinctiv al încăperii este leagănul din lemn și sfoară, de care copiii se pot bucura în timp ce privesc mare pe fereastra înaltă.

Baia copiilor se evidențiază prin folosirea unei palete ample de culori pastelate ce aduc aminte de pietricelele multicolore de pe plajă. Obiectele sanitare, de asemenea în culori pastelate, apar ca niște scoici prețioase, purtate de valuri la mal. Jocul oglinzilor mărește spațiul în mod iluzoriu.

Zona dormitorului și a băii matrimoniale este o negociere între elemente de mobilier elegante și finisaje cu patină ce reflectă capacitatea omului de a crea spații unice și de a da viață propriului mediu. Efectul de cer liber realizat in-situ pe peretele din spatele patului este amplificat de cele două elemente luminoase, ce apar ca două stele strălucitoare. Tonurile crem ale pereților și ale draperiei se combină delicat cu albastrul fin al pieselor de mobilier. Ușa către baie pare intrare într-un hambar, accentuând senzația de “afară”. In spatele acesteia se găsește o baie elegantă, cu accente aurii, prețioase, ce sunt contracarate de obiecte cu formă organică, precum lavoarul din marmură sau pardoseala cu patină. Toate aceste elemente creează în suita matrimonială o atmosferă fină, delicată un stil eclectic, elegant și rustic în același timp.