Amenajare birouri MSG Systems, Cluj-Napoca

Autor(i):
arh. Camelia Sisak, arh. Verona Musteață, arh. Violeta Frișan
Biroul:
Atelier Mass
Colaboratori:
Fotograf: Viewcatchers (Miruna Moldovan, Hunor Báko)
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Pandemia a avut un impact profund asupra modului în care ne relaționăm cu mediul de lucru, iar provocarea anului trecut a fost pentru multe companii să convingă angajații să revină fizic la birou. Astfel, proiectul a pornit de la ideea unui spațiu nou care să nu țină cont de clișeele consacrate, care să fie foarte diferit de „biroul de acasa” și care să folosească materiale atipice. Accentul a fost pus pe nevoia de socializare, spațiile fiind reconfigurate în acest sens, interacțiunea cu ceilalți fiind unul dintre motivele principale pentru revenirea la birou.
Clădirea aflată în centrul Clujului are 5 etaje și o terasă la ultimul nivel cu vederi largi către centru istoric. Proiectul și-a propus să creeze o „oază urbană” cu spații diverse și interconectate, un mediu definit de materiale naturale, cu suprafețe tactile, imperfecte și mai puțin obișnuite pentru imaginea consacrată de birou. Cu toate că planul e similar pe fiecare etaj dar cu diferte compartimentări, s-a lucrat cu materiale distincte precum hârtia, lemnul și cărămida. Aceste materiale au fost alese pentru calitățile lor tactile și vizuale și sunt direct legate de valorile și activitățile companiei.
Datorită implicării companiei în Maratonul Apuseni, s-a căutat integrarea elementelor de lemn specifice în peisajul montan. Ocazia de a refolosi ceva deja existent s-a ivit în urma voluntariatului la biserica din Bocșița, unde Ambulanța pentru Monumente Sălaj a demarat o intervenție de înlocuire completă a învelitorii din șindrilă pentru punerea în siguranță a bisericii. Șindrila a fost sortată și ceea ce s-a putut recupera s-a integrat în designul anumitor zone de socializare.
Piatra a fost un alt material folosit pentru zonele de acces și socializare, în formă de pavaj de piatră de râu sau plăci finisate. Pentru a delimita anumite zone multifuncționale au fost introduși pereți mobili pe sistem fagure, realizat din hârtie. Placaje de căramidă recuperată din demolări au fost incorporate în amenajare pentru a marca legătura pe care biroul o are cu orașul. Terasa de la ultimul nivel este unul din locurile preferate ale angajaților, având o panoramă deschisă către centrul istoric al Clujului. Plantele joacă un rol important în amenajare, în fiecare spațiu fiind integrate ghivece cu plante mari.
Zona de intrare s-a dorit o recepție informală și neconvenținală, un spațiu relaxat unde vizitatorul să nu fie oprit de bariera unui frontdesk. Acest spațiu este aerisit și calm, iar piesa centrală, o masă multifuncțională, joacă un rol central, putând fi utilizată în diverse moduri în afara funcției tradiționale de recepție. Structura principală a mesei este un ghiveci înalt, oferind iluzia de plutire a blatului, celelelte elemente de susținere fiind din sticlă transparentă.
Conceptul de aranjare a birourilor propune o gamă variată de spații de lucru, pentru ca angajații să poată alege, de la încăperi separate cu patru locuri până la spații tip open space. La unul dintre etaje s-a adoptat un blat continuu care trece dintr-un spațiu în altul. Plantele integrate în mesele de birou permit angajaților să simtă prezența naturii și în același timp îmbunătățesc eficient microclimatul interior și atmosfera de lucru.