Pensiunea Haus Rether

Autor(i):
arh. Raluca Zbarcea, arh. Alex Prodan
Biroul:
ROIA STUDIO SRL, SEVA STUDIO SRL
Colaboratori:
Colaboratori: arh. Eugen Vaida, arh. Tiberius Teleky, ing. Lucian Luca | fotografii | © Kloos Alexander
Specialități: structură rezistență ing. Dániel Szatmári | instalații ing. Stăncescu Mihai
Localizare:
România, jud. Brașov, Bunești
Parametri:
RH: Parter +Mansarda / Sd: 126 m2 / POT: 11 / CUT: 0.11

Comentariul autorului:

Proiectul este amplasat într-un ansamblu rural pitoresc, cu țesut și specific arhitectural de influență săsească. Acest caracter al zonei este pus la încercare de intervențiile curente ale comunității asupra contextului construit existent.
Obiectul proiectului este o gospodărie ce păstrează caracteristicile zonei și este compusă astfel: spre stradă o casă și o căsuță, iar spre interiorul parcelei sunt înșiruite o serie de anexe, apoi șura amplasată transversal pe parcelă.
Scopul proiectului este de a revitaliza ansamblul prin transformarea șoprului într-un spațiu ce permite primirea oaspeților, cu păstrarea valorilor arhitecturale existente.
Corpul propus se armonizează în contextul construit atât din punct de vedere al compoziției cât și al materialității. Acesta păstreză ierarhia volumetrică, având o înălțime ușor mai mică în rapot cu casa, și păstrează silueta șoprului, ce prezintă chiar un element deosebit, o streașină mai generoasă.
Golurile mari de la nivelul parterului permit ca din interiorul spațiului să se perceapă cât mai mult farmecul locului.
Configurația funcțională permite accesul separat din exterior, pentru fiecare cameră de oaspeți, punând in valoare perspectivele și legătura cu casa existentă.
Din vechea construcție a șoprului se păstrează elemente de lemn, ce sunt lăsate aparente la exterior și interior.