Herăstrău 9

Autor(i):
Arh. Maximilian Zielinski, Arh. Mariana Zielinski, Arh. Maximilian Zielinski, Arh. Daniel Zielinski, Arh. Dana Shikhil, Arh. Irina Nica, Arh. Cristian Bulibasa, Arh. Iulia Ion, Arh. Vasile Barbos
Biroul:
MZ Proiect
Colaboratori:
Structura: S.C. RAINVEST S.R.L. (Ing. Doru Raicu)
Instalații: COM-TID ENGINEERING S.R.L.
Executant: CNO Techno Construct
Subproiectanți fațadă: S.C. ALUPLAN S.R.L. (Ing. Aram Hazarian)
Fotograf: Arh. Vlad Pătru
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+2+3R / Sd: 1600 m2 / Su: 1125 m2 / POT: 40 / CUT: 1.48

Comentariul autorului:

Herăstrău 9 este un imobil situat într-unul din cele mai frumoase ansambluri de locuire din București, un cartier care cu toate intervențiile recente își mentine caracterul conturat cu mult timp în urmă.

Regulamentul zonei ar fi permis construirea unei clădiri mai înalte. De comun acord cu clientul am realizat o clădire cu un volum și înaltime mai reduse care să se integreze bine în zona, cu un stil și caracter propriu. Considerăm acest lucru probabil cea mai importantă realizare a proiectului pentru protejarea caracterului zonei.

Colțurile clădirii sunt teșite pentru a reduce impactul vizual al fațadei principale, care astfel dobândește o proporție de aceeași anvergura cu cele existente în zonă. Balcoanele generoase se orienteză diagonal către zonele libere ale sitului și vecinătății, eliberând vederea și permițând pătrunderea luminii în apartamente.

Contrar apariției monolitice a fațadei principale care se raportează la proporțiile clasice și interbelice de plin și gol, spațiile interioare sunt foarte luminoase, fiecare cameră, beneficiind de conexiunea cu exteriorul.

Proiectul își propune să creeze o nouă ‘Normalitate’ pentru Bucureșteni prin funcționalitate, estetică, rafinament și simplitate.
Această abordare, incă din faza de concept, a fost sustenabilă și a permis o executie, funcționare și exploatare eficientă.

Versatilitatea clădirii s-a dovedit deja în doua rânduri – lucru care o face atât mai rezistentă în timp și in cele din urmă mai sustenabilă.
Pornit cu două apartamente pe nivel, proiectul a fost regândit pe parcursul execuției făcând loc unor apartamente cu suprafețe mai generoase, inspirate din amplasamentul privilegiat. Primul chiriaș însa este o clinică privată care a reușit să ocupe cu succes tot imobilulul. Sistemul structural și flexibilitatea partiurilor au permis reconfigurarea apartamentelor conform acestei cerințe.

Orientarea est-vest a permis deschideri generoase pentru toate spațiile, inclusiv casa scării și băile sunt luminate și ventilate natural. Ferestrele sunt triplex pentru o eficientă ridicată.

Fațadele se caracterizează prin claritate și simplitate și reflectă viața interioară a clădirii. Retragerea ultimului etaj și bandourile orizontale fac ca înălțimea imobilului să pară redusă și înscrisă în scara zonei.

Unitatea fațadei este asigurată de singularitatea materialului și de continuitatea verticală a elementelor din teracota – material regăsit în mod constant în arhitectura zonei din perioada de cristalizare a parcelării. Materialele folosite sunt sustenabile, sigure, non toxice, certificate, performante și cu viata lungă.

S-au folosit elemente și subansamble prefabricate care să reducă deșeurile, să sporească reciclarea, ducând la o mai buna calitate a execuției, reducând praful și zgomotul in șantier. Acestea, împreuna cu echipamentele folosite, performante cu viața lungă de functionare și sisteme de monitorizare și optimizare conduc la reducerea costurilor de întreținere în exploatare.