26 Bricks imobil apartamente

Autor(i):
Daniel BOCUȚ, Raul DRIMBĂU
Biroul:
DominoArt, Prispaarchitecture
Colaboratori:
Structură: NovaCad / Camil CRIȘAN
Instalații sanitare: Megara / Mircea MĂLAI
Instalații electrice: LeuceInvest / Laviniu LEUCE
Executant finisaje: Inter Team / Adrian VLĂSCEANU
Localizare:
România, jud. Bihor, Oradea
Parametri:
RH: S+P+3E / Sd: 1179 m2 / Su: 795 m2 / POT: 56 / CUT: 2.00 / Cost: 1100 €/m2

Comentariul autorului:

26 Bricks este un ansamblu de locuințe colective amplasat în centrul orașului Oradea, pe o parcelă cu dublă deschidere, la intersecția a două străzi cu regim de înălțime diferit. Imobilul urmărește încadrarea în contextul existent al străzii, atât din punct de vedere al racordării înălțimii la construcțiile existente pe ambele laturi, cât și din punct de vedere al materialității, fațada fiind îmbrăcată în cărămidă și astfel oferind continuitate vizuală. Retragerile succesive de-a lungul fațadei laterale formează terase orientate spre oraș, dar în același timp fiind protejate de forfota acestuia, acestea oferă dinamism clădirii și o aduc la nivelul construcțiilor rezidențiale alăturate.

La interior, imobilul cuprinde 9 apartamente, fiecare dintre ele beneficiind de logie, balcon sau terasă, în funcție de orientarea acestora. Apartamentele se întâlnesc într-o casă a scării cochetă, fiecare dintre ele având o tiplogie diferită, datorită retragerii succesive a fațadei posterioare, pe masura creșterii în înălțime a volumului. La parter se află un spațiu multifuncțional ce se deschide către oraș.

Cărămida aparentă îmbracă întregul volum, cu detalii sporadice de cărămizi întrețesute, dând textură fațadei și creând transparență în unele zone care necesitau lumină. Fiind un material cu o textură mată, rugoasă, ajută la integrarea în context a construcției. Alucobondul, prin contrast, un material lucios și care reflectă, a fost folosit ca accent al intrării și, totodată, pentru a crea o dinamică în zona intermediară dintre spații.