Comentariul autorului:
Se propune realizarea unui proiect ce presupune o dotare sportivă pentru tineri în satul Mila 23 din Județul Tulcea, România. Peisajul natural, tradiția și zona geografică a Deltei Dunării sunt punctele forte identificate, care fac posibilă integrarea în zonă a unei tabere destinate sporturilor nautice cu vâsle, care poate să devină un centru național al culturii canotajului.
În ultimii ani satul Mila 23 a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă din punct de vedere turistic, datorită faptului că este situat exact în centrul Deltei Dunării, la jumătatea distanței între Marea Neagră și Tulcea. Localnicii sunt pescari, de diverse etnii: ucraineni, ruși, lipoveni și câțiva turci.
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru aceștia este barca, deoarece în jurul acesteia se învârt economia și posibilitatea de a se deplasa. Astfel s-a creat o puternică legătură între oamenii deltei și navigație. De la Mila 23 au plecat în anii ’60 mai mulți canoiști și caiaciști care au adus României un număr impresionat de medalii olimpice, mondiale și europene. Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut dintre cei care au fost luați din bărcile lor pescărești de antrenori de caiac și de canoe din București și au devenit, în scurt timp, campioni. Alături de Patzaichin s-au mai aflat canoistul Serghei Covaliov și caiacistele Agafia Buhaev și Culina Popov.
Tot aici se pot valorifica meșteșugul de prelucrare artizanală a stufului și bogăția de tradiții. Având în vedere toți acești factori, înființarea unui centru comunitar de inițiere caiac-canoe poate crește atractivitatea localității.
Programul propus este structurat în funcție de componentele majore ale proiectului, astfel dotările publice cultural-educative, sportive, de loisir și de cazare potenteaza prin concept, relația cu țesutul din zona de implant și estetică, caracterul, tradiția și potențialul turistic ridicat al zonei.