Oltenia manastirilor

Autor(i):
Liana Carina Tătăranu - texte
Nicolae Coșniceru - fotografie
Biroul:
Blue Master Marketing srl
Colaboratori:
Director executiv - Mirela Matyas
Creație și dtp - Gabriel Ceaușescu și Liviu David
Redactori - Ioana Crăciun și Nicoleta Puiu
Documentare fotografică - Mirela Matyas și Calinic Petcu
Referent - Calinic Petcu
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Cartea prezintă, în două volume, cele mai importante așezăminte monahale ortodoxe din cele cinci județe ale Olteniei, cu accent pe rolul lor de depozitare ale patrimoniului cultural și spiritual național și universal pe care l-au avut în istorie, dar și în contemporaneitate.
Prezentarea celor 21 de mănăstiri s-a făcut pe baza unei ample documentări, pornind de la studiile și cercetările existente și continuând cu sursele inedite (documente medievale, inscripții, fotografii de arhivă, acte oficiale contemporane etc.). Pe cât a fost posibil, au fost valorificate datele noi obținute pe parcursul lucrărilor de reparații sau cercetărilor arheologice efectuate în ultimii ani la unele mănăstiri. Cartea este bogat ilustrată cu fotografii de înaltă calitate, fiecare imagine fiind însoțită de explicații.
Fiecare din cele 21 de mănăstiri incluse în carte este prezentată într-un capitol distinct, structurat pe mai multe secțiuni: istorie, etimologie, arhitectură, pictură, valoarea cultural-istorică, schituri etc. Având în vedere că toate aceste ansambluri monahale sunt înscrise în Patrimoniul cultural național al României – dintre care mănăstirea Hurezi se regăsește și în Patrimoniul Mondial UNESCO –, un spațiu generos din prezentarea fiecărei mănăstiri a fost dedicat arhitecturii. Au fost studiate clădirile componente ale fiecărui așezământ monahal, punându-se accent pe biserica centrală, în jurul căreia gravitează întregul ansamblu. Au fost trecute în revistă etapele constructive, stilurile arhitecturale, elementele arhitecturale ce compun construcțiile, elementele de decor interioare și exterioare ș.a. Textul este însoțit de un număr mare de ilustrații constând în fotografii noi, de actualitate, dar și în fotografii de arhivă, obținute cu precădere din fototeca Institutului Național al Patrimoniului, dar și din alte surse. De asemenea, au fost incluse planurile releveu ale bisericilor și ale altor construcții (turnuri-clopotniță, corpuri de chilii etc.), iar uneori și planurile de situație ale ansamblurilor.
Cartea este prevăzută cu mai multe anexe, printre care și un dicționar, a cărui prezență se impunea prin existența unui număr consistent de arhaisme și de termeni teologici sau arhitecturali (absidă, arhivoltă, cornișă, exonartex etc.) folosiți în text. De asemenea, pentru a veni în sprijinul cititorilor mai puțin familiarizați cu noțiunile de arhitectură eclezială, pe o planșă de mari dimensiuni au fost ilustrate elementele arhitecturale ale bisericii mari ale mănăstirii Hurezi, iar pe o alta compartimentarea unei biserici.
Bogat ilustrată și realizată în condiții grafice de excepție, lucrarea se dorește a fi nu doar o sursă de informații, ci și o invitație la călătorie pentru a vedea pe viu ansamblurile monahale din Oltenia care au păstrat cu deosebită strădanie valorile istorice, culturale și spirituale ale poporului român.