„Grădina cu Povești”-Grădina terapeutică și senzorială a Secției de Oncopediatrie a Institutului Oncologic Fundeni “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu"

Autor(i):
dr. arh. habil. urb. Cerasella Crăciun, dr. urb. peisag. Mara Nicolaescu
Biroul:
„Cerasella Crăciun Birou Individual de Arhitectură” (proiect sponzorizat prin voluntariat)
Colaboratori:
Copiii cu afecțiuni oncologice si aparținătorii acestora, medicii și personalul medical prin Asociația P.A.V.E.L.– Olga Cridland si Raluca Hulubei
Localizare:
România, București
Parametri:
Su: 1143 m2

Comentariul autorului:

Grădina terapeutică și senzorială a Secției de Oncopediatrie a Institutului Oncologic Fundeni “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, este realizata pe o suprafață de 1143 mp din incinta spitalului, iar conceptul propus pleacă de la ideea realizării unei „Grădini cu Povești”, transpuse pe baza documentării extraselor dorințelor reale, din desenele realizate și textele copiilor (denumiți „Copiii Roz”) cu afecțiuni oncologice, în scurtele lor pauze de chimioterapie sau radio terapie.

Miruna Valentina (15 ani) își dorește „să fie oriunde în altă parte, dar nu în spital. Îi este dor de cățelul ei și tot ce visează este să se dea în leagăn la umbra unui cireș înflorit.”

Raluca (10 ani) își dorește „să vadă lalele”.

David (3 ani) vrea „să fie un șoricel și să “certe” păsările”.

Mădălina (12 ani) vrea „să “asculte” cum înfloresc cireșii, măcar de la geamul salonului și să fie un unicorn”.

Valeria (10 ani) vrea “să vadă copacii în toate anotimpurile”.

Grădina terapeutică nu este dedicata exclusiv copiilor, ci și celorlalte categorii de persoane, implicate în procesul dureros de vindecare oncologică:
- pentru mame - care vor „să își spună rugăciunea de seară la trunchiul unui brad”.
- pentru doctori, asistente și personalul auxiliar - care „vor să își ia puterea de a continua din umbra unei sălcii”.
- pentru vizitatori – pentru a le da curaj să înfrunte mirosul septic al saloanelor de spital.

Conceptul general propus este dedicat și spune deci povestea unui suflet care a plecat sau care a supraviețuit bolii, dar va rămâne în acest loc pentru a fi „Putere și sprijin celor care caută un motiv să meargă mai departe”.

Fiecare copac/arbust sau fiecare Grădină Tematică Vindecătoare, pot fi alese și plătite/sponsorizate de către o persoana fizică sau juridică (după caz) și vor avea montate plăcuțe cu mesaje de încurajare din partea celui care a plecat sau care a supraviețuit bolii.

De exemplu: “Magnolia Cristianei Gîlceavă” va avea următorul mesaj: “Știu că plângi. Este în regulă. Chiar te rog să o faci. Dar, mâine îți vei șterge lacrimile și vei lupta. Îmbrățișează-mă. Îți dau puterea mea” – Cristiana

Propunerea de amenajarea peisagistică a integrat situația existentă, într-o imagine ambientală coerentă, funcțională și estetică, care a ținut cont de vecinătatea existentă în cadrul incintei spitalului, dar și în imediata vecinătate exterioară a acestuia, expunerea la vântul dominant existent, pentru a crea o zonă protejată și sigură, gradul de însorire si umbrire, vegetația deja existentă pe sit, calitatea solului, traseele funcționale de urgență și activitățile care se desfășoară în incinta spitalului, etc.

Toate acestea s-au completat cu traseul Grădinilor Tematice Vindecătoare, realizate prin mai multe „buzunare verzi” distincte, legate cu pietonale principale sau secundare (cu „dale la pas”), pentru a permite și utilizarea lor separată pentru copii si aparținători, sau personalul medical, precum și mici locuri de luat masa pentru bolnavii care se pot deplasa sau de relaxare pentru medici și personalul medical.

De asemenea, s-au propus diferite tipologii de forme vindecătoare corelate cu zonificarea funcțională si utilizarea spațială, cromatică diversificată pentru fiecare anotimp, texturi variate senzoriale și ambianța estetică specială, precum și specii dendrologice cu efecte terapeutice.

Grădina terapeutică are o compoziție de tip organic și se focalizează pe legătura arhetipală a Omului cu „Natura Vindecătoare”, prin realizarea unui circuit fluent care trece mai multe zone circulare de tip grădini tematice vindecătoare, realizate sub forma unor „buzunare ambientale”, marcate de pereți verzi și grupuri de vegetație, arbori, arbuști și flori perene, conectate prin alei dispuse „la pas” la doua mici platforme tip mini-piațetă publică centrală.

Amenajarea peisagistica finala a propus specii și esențe de vegetație cu rol simbolic și aport terapeutic, dispusa în „buzunare verzi” intime, cu rol de loisir, odihnă-relaxare și contemplare pentru copii, părinți, vizitatori, dar și pentru doctori, asistente și personalul auxiliar medical. Aportul vindecător al vegetației se adaugă tratamentului medical alopat și este demonstrat științific că reduce secreția hormonilor de stres, normalizează ritmul cardiac, reglează tensiunea arterială, stimulează funcțiile cerebrale, induce sentimentul de apartenența la natură, reduce  poluarea  în zona, absoarbe zgomotul și minimizează efectul trepidațiilor prin disiparea acestuia în sol, prin sistemul radicular al rădăcinilor, contribuie la eliminarea anumitor virusuri și bacterii primare prin capacitatea de a elimina fitoncide, etc.

Compoziția proiectului de amenajare peisagistică a luat forma funcțională a unei suite de mai multe mini-grădini tematice specializate – terapeutice, senzoriale și vindecătoare, care își vor schimba ambianța de-a lungul anotimpurilor prin cromatică, textură, parfum, siluetă și foliaj, marcând elementele senzoriale, trecerea timpului și evoluția către vindecare: „Grădina cu cireși”, „Grădina Magnoliei Cristianei”, „Grădina senzorială”, „Grădina aromatică”, „Grădina meditației”, „Grădina alpină”, „Grădina de ierburi”, „Grădina artei - Graffiti/Desene pe pavaj, „Grădina cromatică - Tip Rosarium”, „Grădina secretă Tip Labirint”, „Grădina decorativă”.