Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural

Autor(i):
Alexandru Mexi
Colaboratori:
Mirela Duculescu (editor)
Octavian Carabela (grafician)
Eugenia Petre (redactor)
Vlad Alexandrescu (autor prefață)
Alistar Ian Blyth (traducere în limba engleză)
Dorothee Hasnaș (traducere în limba germană)
Editura:
SIMETRIA
ISBN/ISSN:
978-973-1872-43-8
Publicat:
2017

Comentariul autorului:

Lucrarea Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural reprezintă aprofundarea cercetării susţinute de către Alexandru Mexi la Universitatea din Bucureşti în anul 2016, şi, totodată, volumul său de debut. Realizat sub forma unei monografii a parcului şi a grădinilor castelului Peleş, volumul propune cititorilor o cercetare prin care să (re)descopere istoria, construcţia simbolică şi rolul acestora în macro-iconografia ansamblului regal de la Sinaia.
Având ca obiectiv principal promovarea istoriei, importanţei şi semnificaţiilor patrimoniului peisagistic din România, acest studiu se apleacă asupra unei zone necercetate, fiind dedicat nu doar specialiştilor peisagişti sau celor care provin din domenii conexe arhitecturii peisajului, ci şi unui public interesat de redescoperirea valorilor cultural-arhitecturale realizate în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX. Un alt obiectiv al acestei publicaţii pentru perioada actuală (neglijarea şi degradarea patrimoniului peisagistic, lipsa de informaţii de specialitate etc.) îl constituie sensibilizarea specialiştilor şi a opiniei publice în relaţie cu arhitectura peisageră.
În acest scop, prezentul studiu propune analizarea parcului şi a grădinilor de la Sinaia prin prisma peisajului cultural, dintr-o perspectivă pluridisciplinară axată pe o cercetare a evoluţiei istorice, a structurii arhitecturale, a esteticii amenajărilor, a manierei de construcţie peisagere, a compoziţiei dendro-floricole, a substratului simbolic şi a iconografiei acestora, a modelelor şi a surselor de inspiraţie din Occident, a rolului politic și cultural al acestui peisaj (semi)antropizat etc.
Acest volum, prin tipul de cercetare dezvoltată, continuă o serie de studii locale dedicate redescoperirii valorilor României Regale, reprezentând totodată şi o continuare a volumului de cercetare a Ruxandei Beldiman - Castelul Peleș. Expresie a fenomenului istorist de influenţă germană (Simetria 2011), dar şi un prim astfel de studiu din ţara noastră. Pe de altă parte, această cercetare urmează principiile şi uneori chiar structura studiilor de specialitate din străinătate, din domeniul istoriei şi filosofiei grădinilor, încadrându-se astfel şi într-un curent internaţional care urmăreşte cercetarea grădinilor dintr-o perspectivă multidisciplinară, în încercarea de a recompune şi a înţelege rolul, funcţiile şi scopul unor ansambluri (arhitectural)peisagistice în istoria culturală a lumii. Aşadar, cercetarea s-a axat pe o perspectivă mai largă a contextului în care parcul şi grădinile castelului Peleş au luat naştere şi s-au dezvoltat în timp, şi-au modificat rolul şi imaginea în funcţie de anumite evenimente culturale, economice, politice şi militare, s-au folosit de un limbaj peisagistic consacrat, construindu-şi însă o sintaxă proprie menită a construi o adevarată mitologie în jurul Regelui Carol I şi a Casei Regale a României.

zoom in zoom out fit height fit width close panel