Revista Arhitext

Autor(i):
Arpad Zachi, Vladimir Vinea, Dana Milea, Mihai Zachi, Mihai Pienescu, Andreea-Livia Ivanovici
Colaboratori:
Director fondator: Emil Barbu Popescu
Redactor şef: Arpad Zachi
Redactori asociaţi: Mihai Pienescu, Mălina Conţu, Andreea-Livia Ivanovici, Mihai Zachi, Dana Milea, Andrei Mărgulescu, Vladimir Vinea, Dana Vais
Tehnoredactare și corectură: Bogdana Popa
Colaboratori: Sânziana Dobrovicescu, Ilinca Pop, Ioana Nițulescu
Traduceri: WeTranslate
Design: Faber Studio
Editura:
Fundația Arhitext Design
ISBN/ISSN:
ISSN 1224–886x
Publicat:
Iunie 2018

Comentariul autorului:

După 28 de ani de la apariția primului său număr (martie 1990, 6 pagini format și hârtie de ziar, care a apărut de 2-4 ori pe an), «Arhitext» este în momentul de față o revistă de tendință (o ambiție asumată), bilingvă (română și engleză), editată în format de album de colecție, care apare periodic la fiecare două luni.

Demersul și discursul echipei redacționale se desfășoară prin punerea în pagină în mod critic atât a textelor teoretice (din secțiunea tematică teoretică), cât și a proiectelor de arhitectură, de urbanism și de artă. O atenţie la fel de mare se acordă și selecției și prezentării proiectelor studențești şi a lucrărilor academice din cadrul secţiunii U.A.U.I.M. (a școlii de arhitectură).

Din anul 2011 revista «Arhitext» și-a propus să se impună și pe plan regional, urmărind îndeaproape arhitectura din toate țările Europei Centrale și de Est, atât în paginile tematice, cât şi, mai ales, în rubrica special creată East-centric Arch. Prin această deschidere revista «Arhitext» conectează, printr-un demers unitar şi constant, noile căutări și tendințe din arhitectura românească cu mutaţiile care se petrec în alte spaţii culturale şi totodată promovează arhitectura românească (implicit și arhitecții care o produc) atât pe plan regional cât și mondial.

Tot pentru a susține acest demers al revistei de a se impune la nivel regional, în 2011 «Arhitext» a lansat un proiect pilot, Festivalul internațional de arhitectură Fluențe, pe care l-a transformat în 2013 în prima ediție a Trienalei de arhitectură East Centric cu tema «Trans(a)parențe». În 2016 «Arhitext» a organizat cea de-a doua ediție a Trienalei de arhitectură East Centric cu tema «Drifting». Considerăm că aceste tipuri de evenimente contribuie la creșterea prestigiului României ca centru regional al arhitecturii și al con-fluențelor culturale.

zoom in zoom out fit height fit width close panel