De la industrie la cultură. Conversia și extinderea complexului Paromlin, Zagreb, Croația

Autor(i):
Andreea Filipeanu
Localizare:
Croatia, Zagreb

Comentariul autorului:

Unde?
Cu o istorie de peste o mie de ani, orașul Zagreb are o organizare spatială clară. Planul orașului poate fi citit ca o secventă de spații și sectoare temporale: de la centrul medieval din Nord, pană la matricea atent proiectată la sfârșitul secolului al XIX-lea și pană la dezvoltarea Zagrebului nou în Sud, în spiritul CIAM-urilor moderniste, după cel de-al doilea Război Mondial. Planul urbanistic este regulat și aproape simetric, permițând o orientare usoară.
Complexul Paromlin este unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Zagreb. Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, Complexul este situat pe un teren în sudul axei metropolitane centrale, aproape de centrul orașului.
Componentele complexului erau: moara, sala de transmisie, depozitul de făină, silozul de cereale, centrala electrică, furnalul, birourile și clădirile administrative.

Ce?
Biblioteca Municipală din Zagreb caută un sediu pentru a o reprezenta și pentru a-i rezolva problemele cauzate de lipsa unui spațiu adecvat. Situl propus este Complexul Paromlin, care are avantajul locației centrale, precum și cartierele din proximitatea sa care pot beneficia de programul cultural: Gara Centrală din Nord, Sala de Concerte Vatroslav Lisinski din Sud, Primăria Zagrebului în Vest și alte instituții culturale legate de axa centrală a orașului.

Cum?
Librăria atunci și acum - Dacă în trecut biblioteca însemna accesul la informații fizice, la liniște, un mediu sobru, astăzi biblioteca începe să capete noi valențe. Ideile devin obiectul principal, spațiul bibliotecii incurajează creativitatea și comunicarea.
Relația cu trecutul - Compoziția volumetrică are ca scop dublarea existentului printr-o coajă care protejează noile tipuri de spații și le leagă de trecut, memoria fiind prezentă vizual prin transparența noului volum.
Scara cunoașterii - Scara devine obiectul principal al articulației dintre nou și vechi, fiecare pas dezvăluind un nou tip de spațiu și legături noi cu trecutul.
Palimpsest - Complexul Paromlin devine un palimpsest prin expunerea straturilor anterioare, cicatrici ale demolărilor, amintiri, urme vizibile din orice punct de vedere.
Completare - Extensia își propune să completeze volumul general al complexului, noul volum venind în completarea celui vechi, intervenția fiind astfel vizibilă din toate cele patru vederi.
Conectare - La o scară mai largă, scara orașului, proiectul restabilește legătura cu orașul, devenind un punct de interes pe axa metropolitană centrală a orașului Zagreb.

zoom in zoom out fit height fit width close panel