cc:IPD | Centru de Cercetare și Inovare în Fabricarea Digitală

Autor(i):
Cristina Costea
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Centrul de cercetare în fabricarea digitală are în atenție integrarea tehnologiilor digitale în domeniul arhitecturii și a procesului de construcție prin arhitectură non-standard.
Propunerea este situată la periferia Bucureștiului, în cartierul Pantelimon, pe locul unei vechi fabrici de sticlă și în apropierea complexului industrial istoric, Malaxa. În 1900, acest cartier funcționa ca o infrastructură uriașă pentru industrie, însă azi au rămas doar câteva clădiri. Cu toate acestea, aceste covoare mari din industrie sunt capabile să creeze bariere între ele și țesutul urban care încearcă să își facă loc. Situl de studiu nu este doar o parte a peisajului industrial, ci și o parte a peisajului natural în curs de dezvoltare. Având un teren nisipos în spatele fabricii de sticlă, muncitorii au excavat terenul pentru producția de sticlă. Curând, groapa de nisip a devenit un lac și apoi un parc, abandonat.
Având în vedere aceste două tipuri de mediu de care situl meu este înconjurat, am încercat să integrez, morfologic, câteva aspecte. Pliul de construcție industrială este unul dintre ele, având o tipologie specifică datorită cerințelor sale: iluminatul zenital și deschiderile structurale mari.
Programul își propune să regândească producția de elemente de construcție prefabricate prin implementarea roboților industriali și a mașinilor cu comandă numerică dinn faza de proiectare și producție. Neocupându-se doar de experimentare și prototipare, sediul oferă consultanță pentru partenerii industriali locali pentru a îmbunătăți liniile de producție pentru fiecare ramură.
Centrul de cercetare al fabricării digitale își propune să fie o platformă de comunicare între arhitecți și companii de producție, pentru a provoca limitele arhitecturii inovatoare prin arhitectura non-standard. Programul are intenția de a obține un punct de vedere diferit față de spațiul de producție standard: linia de asamblare a produselor standardizate nu mai este necesară, deoarece infrastructura pentru elemente personalizate este definită de utilizarea versatilă a aceleiași mașini în diferite procese: brațul industrial robotic.

zoom in zoom out fit height fit width close panel