Muzeu de arheologie industriala

Autor(i):
Andreea Ioana Cordun
Localizare:
România, jud. Sibiu

Comentariul autorului:

În parea de nord a oraşului Sibiu se află vechea platformă industrială a oraşului. Aici a fost prima fabrică ardeleană de maşini unelte şi turnătorie de fier.
Suprafata mare a platformei industriale, pozitia acesteia in cadrul urban, in imediata apropiere a centrului istoric, respectiv din Piata Mica se poate vedea o perspectiva de ansamblu al intregului complex industrial, justifica un proiect de mare amploare, multidisciplinar ce ar trebui sa sustina cultural si economic intreaga zona.

Din punctul de vedere al intervenţiilor, s-a pus un strat nou asupra existentului, dupa ce acesta a fost curatat in prealabil si au fost pastrate doar obiectele valoroase.Multe din utilajele existente în fabrică au fost păstrate, ele generând o atmosferă specială în cadrul noilor evenimente la care iau parte. Fostele clădiri au fost transformate în săli multifuncţionale cu posibilitatea de a rearanja decorul interior. Printre evenimentele ce pot avea loc frecvent se numără concerte, convenții, prezentări de modă, premiere, spectacole de teatru.

Noua arhitectură de interior din sticlă și beton poate fuziona cu conductele vechi, accesoriile și scări de oțel și pot crea o scenă uluitoare, de inspirație pentru designul contemporan. Spaţiul înalte ale cădirilor vechi a rămas nedivizat, intervenindu-se doar cu structuri uşoare şi transparente. Astfel spaţiile interioare comunică atât pe orizontală cât şi pe verticală. Pasarelele lungi taie spaţiul de la nivelurile superioare şi conduc vizitatorii catre cele mai favorabile perspective.
Designul nou al fatadelor va sublinia nu numai armonia dintre structurile industriale moderne și cele istorice, ci va stabili un limbaj arhitectural unic, care acorda credit atât trecutului cat și prezentului.

La nivelul pietonului, zona a fost transformata intr-un mare parc.Pentru a pastra inca scara umana a cladirilor, s-au folosit cutii transparente ce au mai fragmentat suprafetele mari ale fatadelor cladirilor industriale. Astfel este pastrata memoria locului si se accentuaza si o atmosfera metropolitana a zonei, prin redefinirea liniei orizontului.Profitând de zidurile existente, s-au creat grădini cu caracter individual în toate zonele parcului. Prin folosirea diferitelor tipuri de plante şi jonglarea cu numărul acestora s-au creat diferite zone climatice.


zoom in zoom out fit height fit width close panel