Casa EG_

Autor(i):
Gábor Tóthfalusi
Colaboratori:
arh. Rozs Tamás
structura- BuildInvest Srl, ing. Nagy Zsolt
Localizare:
România, jud. Harghita, Odorheiu Secuiesc
Indicatori:
RH: D+P+M / Sd: 454.6 m2 / Su: 317.9 m2 / POT: 21.37 / CUT: 0.35

Comentariul autorului:

În 2014 am fost contactați, prin intermediul unei firme de construcții, vechi client și colaborator să proiectăm o casă familială pentru o familie tânără intelectuală. Terenul este situat în Odorheiu Secuiesc, are o suprafață generoasă și o diferență de nivel de nouă metrii.  Proprietarii ne-au căutat cu o temă bine definită și parțial susținută prin diferite exemple. După creionarea câtorva propuneri, am convenit asupra soluției finale. La realizarea imobilului s-a urmărit recrearea, cel puțin la nivel de atitudine, a conacelor existente din zona Odorheiu. Totodată o problemă de rezolvat era cea a diferenței mari de nivel și problema accesului pe teren a funcțiunilor dispuse la parter.  Peisajul care se definea de la nivelurile superioare părea promițător.

Soluția adoptată a fost realizarea unei clădiri de formă dreptunghiulară, bine ancorată pe teren, cu un demisol tehnic, parter și mansardă parțială.  La nivel de parter se accede printr-o scară exterioară acoperită. Aici s-au amplasat camera de zi, cu șarpantă aparentă și acces pe o terasă acoperită, bucătăria și zona de dormitor deja amplasate la nivelul terenului natural și spații tehnice. La mansardă s-au poziționat două camere- dormitor cu băile aferente.

Estetic s-a urmărit crearea unei tensiuni între formele/arhetipurile locale bine întipărite în memoria locului dar cu rezolvări și atitudini contemporane.  Astfel volumul este simplu, acoperit cu șarpantă de lemn și țigle solzi, cu streașină evazată și încetinitor de apă. Volumul șarpantei este spart pe latura scurtă, vestică de o terasă de lemn cu fronton și clești de lemn, iar pe latura sudică de o lucarnă în formă de arc de cerc mărită, atipică ca și dimensiune. Restul elementelor estetice, detaliile create și propuse se subordonează acestora, ca într-o piesă de operă, creând la final o muzică atemporală, plăcută omului contemporan prea preocupat și prins de problemele vieții cotidiene.
Clădirea a fost minuțios executată de firma de construcții, creând în final un exemplu de conviețuire între tradițional și contemporan.

zoom in zoom out fit height fit width close panel