Școala de arte, Brașov

Autor(i):
Theodor Alexandru Dinu
Localizare:
România, jud. Brașov, Brașov

Comentariul autorului:

Proiectul caută să se apropie de ceea ce reprezintă școala originar - locul care prilejuiește întâlnirea dintre mentor și ucenic. Acest loc își găsește originea în Agora lumii antice grecești.

Situl ales se află în orașul care ne-a oferit prima școală din Romania, Brașov, la limita dintre vechea fortificație și cartierul medieval Schei, alăturat zidului de fortificație.

Școala propusă reprezintă o succesiune de niveluri cu densități diferite, urmând acest principiu al suprapunerii și stocării operelor și al sălilor de clasă eliberându-se treptate către ultimul nivel.

Coloana devine locul de întâlnire, la baza căreia te poți odihni sau expune lucrările ca pe un piedestal, astfel devine populată de jur-împrejur cu lucruri care se adună în apropiere.

Parterul este împărțit de un perete cu coloane înglobate pe axul longitudinal, acționând ca o diversiune a casei pentru a separa ateliere deschise către grădină și zona de expoziție și magazine care se deschid pieței propuse între școală și zidul de fortificație. La primul etaj coloanele se eliberează, iar camerele se restrâng pentru a oferi intimitate sălilor de clasă și bibliotecii.

Cel de-al doilea etaj, atelierul comun, eliberează complet coloanele pentru a forma o pseudo-agora, care anticipează adevărata Agora din sala de jurizare. Sala nobilă, eliberată complet de structură, în care ajung numai lucrările cele mai bune. Acest ultim nivel, încoronează clădirea ca un piano nobile ce poate să adăpostească spectacolele sau balurile orașului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel