hey!yard

Autor(i):
Anamaria Felvinczi
Colaboratori:
Ancuța Ungur, Laura Roșca, Paul Câmpean, Vlad Beianu, Răzvan Farcaș, Roxi Nae.
Localizare:
România, jud. Mureș, Tirgu Mures

Comentariul autorului:

Hey!yard este un demers educațional inițiat în cadrul secției de arhitectură a Liceului Vocațional de Arte din Târgu Mureș. Proiectul a pornit de la ideea unui workshop de tip design&build menit să educe tinerii în deprinderea lucrului cu lemnul și implicarea în mediul construit din jurul lor.
Primul proiect s-a născut în mod natural din analiza curții școlii și nevoia de a construi locuri de socializare în timpul pauzelor precum și pentru orele desfășurate în aer liber. Elevii au început cu o cercetare detaliată a sitului, chestionare în școală pentru a înțelege nevoile colegilor iar ulterior au proiectat trei structuri cu funcțiuni distincte care să răspundă acestor nevoi: o platformă în trepte folosită pentru orele de desen în aer liber, o bancă alungită la umbra copacilor pentru a putea lua prânzul în pauza mare și un rastel de biciclete aflat în apropierea intrării în clădirea atelierelor.
Partea construită a proiectului s-a materializat după o campanie de fundraising a elevilor, lansată pe platforma online Indiegogo, în urma căreia s-au strâns fondurile necesare pentru achiziționarea materialelor de construcții și a uneltelor de lucru.
Șantierul a durat patru zile și au participat șase elevi din clasele a XI-a și XII-a.
Caracterul construcției este temporar fiind folosit ca o testare a posibilităților de amenajare a curții școlii.
Hey!yard a continuat în timpul anului școlar 2017-2018 prin aplicarea unui proiect de finanțare în cadrul Fondului Științescu și obținerea fondurilor pentru o imprimantă 3D(model!o) destinată realizării machetelor pentru lucrarea de atestat a clasei a XII-a dar și a machetelor de studiu din workshopurile următoare.
În prima fază, instructajul elevilor și testările practice au fost realizate cu ajutorul producătorului imprimantei iar apoi s-a trecut la print de studiu și machete detaliate.

Următoarea etapă a proiectului a început în luna mai 2018 prin obținerea finanțării pentru realizarea unui nou workshop de tip design&build, de această dată în fața curții Liceului Unirea din Târgu Mureș. Elevii secției de arhitectură susținuți de Fundația Comunitară Mureș vor proiecta și construi o instalație prin care se va pietonaliza strada Colegiului și se vor realiza o serie de activități în cadrul săptămânii mobilității urbane. Scopul intervenției este de a informa elevii și părinții legat de importanța folosirii metodelor alternative de circulație spre școală precum și de a extinde curtea școlii înspre stradă printr-un spațiu sigur.

Hey!yard își propune să continue în fiecare an ca un mediu de testare a ideilor elevilor și de aplicare a acestora prin construcții și microintervenții temporare.

zoom in zoom out fit height fit width close panel