Showroom Design & Mood

Autor(i):
Victor Ciurea
Localizare:
România, jud. Constanţa, Constanta
Indicatori:
RH: P+1 / Su: 1100 m2

Comentariul autorului:

În nord-vestul Constanţei, într-o zonă mixtă, a fost edificată o clădire cu scopul de a găzdui un showroom pentru finisaje, obiecte sanitare şi bucătării. Tema de proiectare a inclus o listă parţială cu firmele care vor avea produse expuse şi un număr de „ambiente”, zone amenajate pentru expunere temporară.

Conceptul a pornit de la dorinţa de a avea un spaţiu cât mai liber, luminos, uşor de circulat şi flexibil. S-a dorit şi utilizarea cât mai eficientă a spaţiului, însă evitând aglomerarea de care suferă unele spaţii comerciale.

Parterul a fost impărţit in 3 zone – recepţie, zona de finisaje generale şi zona de finisaje deosebite, cu ambientele principale. Etajul este impărţit în zona de ambiente (amenajate de arhitecţi şi designeri locali), cea de expunere de produse, cea de bucătării şi cea de birouri. Între scara centrală şi birouri se croieşte o alveolă pentru discuţii, cu bar şi bucătărie deschisă, în care se găzduiesc evenimente. Acest spaţiu a apărut pe parcursul definitivării conceptului, din dorinţa beneficiarului de a oferi un mic „hub creativ” designerilor locali şi profesioniştilor din domeniu.

Puţinii pereţi adăugaţi au rolul de a demarca ambientele şi zonele de expunere şi nu urcă până în tavan, iar birourile au închideri doar parţiale, din sticlă. Plafonul rămâne astfel liber şi formele sale curbe oglindesc circulaţiile şi alveolele funcţionale, facilitând orientarea în spaţiu. Formele curbe care se regăsesc în intreaga clădire (stâlpi, plafoane, scară) creează un spaţiu fluid, care ghidează vizitatorul.

„Insulele” de pe plafon sunt dublate de linia corpurilor de iluminat, care deservesc astfel şi circulaţiile, şi exponatele. O importanţă deosebită s-a dat şi iluminatului ambiental (în zonele de lucru), dar şi celui de accent, care punctează elemente de detaliu, sau creează efecte scenografice. Împreună cu finisajul predominant alb şi pardoseala deschisă la culoare, se conturează un spaţiu luminos, minimal care nu atrage atenţia de la exponate. Mobilierul este proiectat dupa acelaşi tipar – simplu, funcţional, discret. Detaliul se dă din accente negre, din textura profilelor metalice din plafon şi din zonele de vegetaţie.

Din punct de vedere al sustenabilităţii, s-au folosit corpuri de iluminat cu tehnologie LED în totalitate, vopsele ecologice, profile metalice reciclabile şi finisaje din gresie ceramică cu certificare Ecolabel (produse în fabricile Atlas Concorde certificate LEED).

S-a dorit de la începutul conceptului ca vegetaţia să aibă un rol important în definirea spaţiului interior – jardiniere (care delimitează zone şi bordează scara), pereţi verzi, arbori de dimensiuni mici. O parte din vegetaţia actuală se va dezvolta lent, iar restul se va adăuga în momentul în care se va finaliza lista expozanţilor.

Deşi bugetul a fost restrictiv, rezultatul este un spatiu care acoperă toate cerinţele beneficiarului, permite o exploatare flexibilă pe viitor şi creeaza o identitate sediului Design & Mood.

zoom in zoom out fit height fit width close panel