Biserică reformată conform standardelor caselor pasive

Autor(i):
Ede Abos
Colaboratori:
arh. Gálffy Melinda
ing. Varga Szabolcs
ing. Pop Silviu
Localizare:
România, jud. Cluj, Floresti
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 635 m2 / Su: 570 m2

Comentariul autorului:

Necesitatea construirii acestei biserici a pornit de la faptul majorarii numarice a enoriasilor din comuna. Fiind vorba insa de o comunitate cu un numar relativ redus de membri, in acest caz comunitatea de enoriasi reformati din comuna Floresti (Jud. Cluj). Am considerat ca vom avea nevoie de o cladire pe care sa o poata intretine fara efort. Astfel o cladire proiectata si executata conform standardelor caselor pasive in cazul careia costurile de incalzire se pot reduce la o zecime din costurile de incalzire a unei cladiri obisnuite.
Din punct de vedere al formei s-a concentrat pe un volum cu linii contemporane insa cu elemente traditionale din zona. Astfel s-a nascut o volumetrie exterioara si interioara inchegata atat din elemente traditionale cat si din elemente contemporane cu o radiatie puritana specifica cladirilor protestante, cu peretii albi cu accente din placaje de lemn. Interiorul pastreaza acelasi puritanism specific cu peretii albi in contrast cu mobilierul si structura aparenta a sarpantei din nava bisericii realizate din lemn.
Puntile termice din elevatii sunt rupte prin elemente termoizolante eliminand astfel puntile termice lineare prezente in constructiile uzuale, reducand astfel pierderile de caldura si implicit si costurile de incalzire. Singurele elemente care constituie punti termice o reprezinta structura de beton armat verticala, acestea realizand insa numai punti termice punctiforme cu pierderi reduse de caldura. Atat placa in contact cu solul cat si elevatiile si peretii sunt izolati cu o grosime insemnata de termoizolatie. Aportul solar necesar unui bilant pozitiv pe partea suprafetelor vitrate ese asigurata prin tamplarii cu geam termopan cu trei straturi de sticla iar posibilitatea de supraincalzire in perioada verii este minimalizata prin jaluzele exterioare pe fatadele dinspre Sud cat si pe cele de Vest.
Aripa de vest a fost conceputa pentru o casa parohiala insa destinatia va fi schimbata in cresa si gradinita. Aceasta aripa a primit sistem separat de ventilatie cu recuperarea caldurii cu o capacitate de de 570 mc/h . Incalzirea se realizeaza prin incalzire prin pardoseala. Nava bisericii si sala de consiliu este dotata cu un sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii cu o capacitate de 1600 mc/h care este separata pe trei zone in care ventilatia va putea intra in functiune separat sau concomitent in functie de zonele folosite in momentul respectiv.
Conform calculelor PHPP consumul specific mediu de energie pentru incalzire este de 15 kWh/mp an iar sarcina termica a cladirii este de 14W/m2, inmultind aceasta valoare cu suprafata utila reiese puterea maxima necesara pentru incalzire de numai 7 KW, in cazul nostru cazanul pe gaz. Avand in vedere ca suprafata construita desfasurata a cladirii este de 650 mp putem sa tragem concluzia ca aceasta cladire va avea un consum de energie pentru incalzire chiar mai mai redusa ca o casa unifamiliala obisnuita.

zoom in zoom out fit height fit width close panel