Arena de Gheață - Patinoar pentru competiții internaționale

Autor(i):
Sergiu Constantin Matei
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: 27,5m / Sd: 21.106 m2 / Su: 16.202 m2 / POT: 38 / CUT: 0.8

Comentariul autorului:

"Lia Manoliu" este un parc ce gazduiește un complex sportiv, localizat in zona semi-centrală a orașului București. Înăuntrul său sunt găzduite numeroase facilități sportive precum: stadion de fotbal, bazine de înot, terenuri amenajate pentru atletism si basket-ball și patinoarul propus prin această diplomă, așezat între celelalte unități sportive și completând diversitatea sportivă din interiorul parcului.
Patinoarul propus prin diplomă este așezat peste vechiul patinoar sportiv din București, cunoscut ca Patinoarul "Mihail Flamaropol". Era singura arenă dedicată sportului pe gheață din București, oferind continuitate sportului spre a fi practicat înăuntrul orașului și într-un mediu sigur. Cu trecerea timpului, vechiul patinoar s-a deteriorat obligând la închiderea sa, neexistând în București un al spațiu cu temperatură menținută suficient de jos pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă de atleții profesioniști.
Proiectul de diplomă "Arena de Gheață - Pationar pentru competiții internaționale" vine ca înlocuitor al vechiului patinoar, asigurând toate criteriile pentru practicarea sporturilor de iarna la nivel internațional într-un spațiu acoperit. Proiectat pentru a sustine o capacitate de 3600 de spectatori în cadrul unei competiții, patinoarul este dotat cu doua suprafețe de gheață, una dedicată atrenamentelor si publicului (aflată în exterior) , cealaltă dedicată atrenamentelor si competițiilor (aflată in interior). Clădirea devine un landmark înauntrul orașului, un spațiu ce se remarca prin practicarea sporturilor de gheață în București, o cladire ce se arată oamenilor cu aceeași complexitate și dinamicitate cu care sunt încărcate aceste sporturi. Aspectul organic este inspirat din eleganța cu care sunt sporturile de iarnă învăluite, de la curbele crosei de hockey la cele ale patinelor până la complexitatea mișcărilor practicate pe gheață de catre atleți.
Către interior spațiul este segmentat pe zone si etaje. Parterul și etajul 1 sunt dedicate publicului intr-o proporție majoră (locurile spectatorilor) iar etajul al doilea este un spațiu cu acces controlat, fiind etajul unde sunt amplasate cazările sportivilor si activitățile media. Toate etajele comunică vizual prin golul de deasupra suprafeței de gheață și lumina zenitală filtrată prin suprafață vitrată din acoperișul pationarului. Luminatorul de deasupra pationarului are ca scop asigurarea luminii naturale pentru o calitate cât mai bună a jocurilor desfașurate în interiorul său dar și o echilibrare a investitiei pentru reducerea consumului de electricitate, energie care poate fi direcționată în alte zone ale pationarului. Scopul pationarului este să asigure un mediu controlat al sporturilor prin practicarea lor pe toate durata anului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel