Stand modular / Pavilionul Romaniei / Invitat de onoare la Targul de carte de la Leipzig

Autor(i):
Attila Kim
Colaboratori:
Alexandru SZŰZ POP, Gabriel CHIȘ BULEA

Comentariul autorului:

În martie 2018 România a fost invitatul de onoare al Târgului de carte de la Leipzig. Cu această ocazie a fost realizat la solicitarea Muzeului Național al Literaturii, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale un stand modular pentru expunere de carte, organizare de evenimente și vânzare temporară / librărie.
Tema de proiectare a specificat, că standul trebuie să corespundă cerințelor unei utilizări frecvente, permițând configurații funcționale și de dimensiuni planimetrice variate, de la 50 mp până la 300 mp. Participarea la târguri și evenimente presupune realizarea unui stand modular, ușor montabil / demontabil și rezistent la transport.

Conceptul arhitectural al standului a pornit de la separarea funcțională a evenimentelor organizate în cadrul standului de zonele de expunere, studiu și vânzare. Amfiteatrul central, inspirat din cercul horei, simbolizat prin stâlpii care înconjoară gradenele, și de formele abstractizate ale operei lui Brâncuși, devine elementul major al standului și în acealși timp și separatorul funcțional principal.
În jurul amfiteatrului, realizat din module de segmente de cerc, care permit reconfigurări mai mici ale amfiteatrului (vezi variantele prezentate), se desfășoară expunerea de carte, întrerupt de câteva bănci integrate în raft. Colțul standului, pentru a fi mai primitor, este rotunjit, oferind expunere atât spre interior, cât și spre exteriorul standului. Zona de librărie și zona de informații sunt definite de volume liniare, simple, primind accente de bibliotecă cu rafturi luminoase și spate luminos, acoperit de imagini grafice.

Standul este realizat din MDF vopsit în masă, potrivit atât pentru utilizare ca material pentru mobilier, cât și finisaj de pardoseală. Folosind peste tot același material, standul capătă un aspect abstract de machetă, transformând într-un suport uniform și neutru pentru expunerea de cărți sau scenografie de evenimente. Materialul olosit are avantajulvopsirii în masă, astfel rezistă la recondiționări repetate și șlefuiri, chiar și în cazul unor lovituri sau ciobiri. Toate modulele sunt dimensionate conform gabaritelor cele mai uzuale de transport, astfel nefiind necesare demontarea niciuneia dintre piesele de mobilier.

zoom in zoom out fit height fit width close panel