Centru de tineret în orașul Bacău

Autor(i):
Diana Andreea Stegaru
Localizare:
România, jud. Bacău, Bacău

Comentariul autorului:

Ideea a luat naștere din dorința de a realiza un proiect pentru comunitate. Având la bază studiul efectuat în cadrul lucrării de disertație și faptul că orașul Bacău a câștigat titlul de Capitala tineretului din România, proiectul mizează pe faptul că programul centrelor de tineret reprezintă o arhitectură de interes public, care poate genera schimbare socială la nivelul comunității.
Centrul de tineret poate asigura cadrul unei bune dezvoltări a tinerilor prin spații care să găzduiască activități de educare, sportive, culturale, de relaxare și care să creeze noi oportunități de petrecere a timpului liber pentru acest segment de vârstă activ, dornic de experiment, atras de lucruri noi și interesat de dezvoltarea personală.
De asemenea, poate găzdui o serie de spații pentru comunitate, poate fi locul unor întâmplări și evenimente care să creeze și să fructifice relațiile interumane, având toate premisele să devină un pol de atracție, să bucure cât mai mulți oameni și să îi aducă împreună.
Propunerea prezintă un prilej de activare și de închegare a unei zone utilizate astăzi îndeosebi ca scurtătură și prea puțin ca loc de stat.
Pornind de la ideea de colaborare, de a ține oamenii impreună, volumul a fost conceput după ideea unui fagure, practic o grilă care incorporează spații închise, semi-deschise, publice sau private, cu o serie de curți interioare și exterioare.
Prin variații ale incintei hexagonale se generează spații ce configurează diferite zone, articulate prin curți sau luminatoare. Volumele sunt percepute ca locuri de stat, movile sau terase verzi, oglinzi de apă sau pergole, ridicându-se câte 1-2 metri de la cota terenului, astfel încât reușesc să se integreze în topografia parcului fără a deranja, devenind pe alocuri una cu parcul.
O pantă lină coboară către curtea centrală, pregătită să găzduiască activități recreaționale, ateliere in aer liber, proiecții de film. În jurul ei e articulată o suită de spații publice – o zonă de expoziție și vânzare și o cafenea; spații semi-publice - sală multifuncțională, spații pentru consiliere, consultanță, pentru prelegeri și o zonă mai privată, care cuprinde ateliere de muzică, actorie, lucru hand-made, pictură, desen & ilustrație, fotografie, o sală de dansuri, bibliotecă, sală de teme și zone de relaxare.





zoom in zoom out fit height fit width close panel