C_LAD

Autor(i):
Justin Baroncea, Dragos Dragnea
Colaboratori:
AUTORI: DRAGOS DRAGNEA, JUSTIN BARONCEA
STRUCTURA: ING. BARBU JUGURICA
COORDONARE SANTIER: HORATIU CORNICIUC
COLABORATORI: HOLVER
MURAL: IRLO DOIDOI
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
RH: D+P+1E+M / Sd: 258 m2 / POT: 54% / CUT: 3.68

Comentariul autorului:

Penultima casă.
Pe strada de langa parc am vazut trei ferestre pictate strident montate în trei goluri țuguiate așezate peste un brâu de ipsos. Sub brâu, trei panouri albe cu valuri. Intervenții stilistice pretins neovenețiene pe o clădire fost restaurant, fostă casă. În stânga ferestre țuguiate, în dreapta ecran de blocuri, în spate parc. Parcul Floreasca. Ferestrele restaurantului fostă casă se deschid către parc. Expertiza cere consolidarea clădirii. Cămăși de beton. Oportunitate de a lucra cu beton aparent, alb, cofraje din lemn rășinos ars. Sub golurile țuguiate, foste în plin cintru, e poarta de acces în curte. O curte lungă și îngustă care la capăt se termină într-un spațiu delimitat de capătul unui bloc, o vila urbană interbelică, un calcan al unei anexe și fațada clădirii consolidate. Iedera. Oportunitate de a lucra cu lemn și plante cățărătoare. Lucram cu penultima casă de pe stradă. Consolidăm baza, redăm verticalitatea golurilor dinspre parc. Peste baza de zidarie adăugăm o structură de lemn stratificat – mobilier și schelet în același sistem; adică mansardăm cu rafturi. Dacă deschizi ferestrele de pe nord din living, dormitor și mansardă, vezi în parc. Doar în parc.
Rame de lemn care încadrează frunze. Frunze decupate în planuri de beton alb cu flader. În interior au fost demontate o parte din zidurile de compartimentare. S-au recuperat aproape toate căramizile vechi și au fost folosite la montajul noilor compartimentări. Demisolul a fost extins pe toată amprenta clădirii. Pereții noi din demisol, iar beton alb cu flader. Cofrajele au fost transformate în uși iar doua uși vechi au fost montate în cofraj. Flader de uși pe pereți și negative de uși în beton. Mix/zăpăceală de ciment alb cu lemn. La demisol loc de pălăvrăgeală, la parter sufragerie, la mansardă bibliotecă/filmotecă cât cuprinde. Living pe trei etaje conectat cu o scară metalică și un monte-charge. Casă de plimbat pe scari printr-o viitoare expozitie de grafică și pictură. Urmează tablouri. Și trei dormitoare. Două la etaj și unul pe supanta din mansardă. Pat peste bai, sub tabachere, în spatele unei jardiniere din living. Biblioteca învelită cu tablă gri antracit, cu rafturi structurale, deschisă către parc și către terasa din curte. Schelet de lemn cu verdeață în capete. De locuit în parc, într-o cutie de cărămidă albă tatuată de Irlo, lângă un bloc placat cu “castraveți”.

zoom in zoom out fit height fit width close panel