exercitiu de imaginatie

Autor(i):
Laurian Ghinitoiu

Comentariul autorului:

Cutremur in Hualien
Seria de fotografii este rezultatul documentarii mediului construit din Hualien, in urma unei calamitati. Avand o abordare jurnalistica, manifest prin aceasta galerie, o serie de probleme cu privire la starea cladirilor din Bucuresti.
Hualien, oras cu aproximativ 100.000 locuitori din Taiwan, a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 6.4 in Februarie 2018.
O serie de cladiri au fost afectate, 3 cladiri au cazut, iar una dintre cladiri de 12 etaje a fost inclinata la 45 grade. In urma cutremurului, 17 persoane au murit si 225 persoane au fost accidentate. Multe case au ramas fara apa, iar cateva poduri si autostrazi au fost inchise datorita deteriorarilor. Sute de pompieri si militari au ramas in zonele afectate pentru a acorda ajutor celor blocati in cladiri.
Desi propunerile de ajutor international au fost multe, doar o echipa japoneza specializata in situatii de urgenta a fost acceptata datorita technologiei de detectare a caldurii corporale.

Exercitiu de imaginatie (in Bucuresti)
Exercitiul pe care il propun este unul de imaginatie, prin comparatie directa a numarului de imobile cu risc seismic din Bucuresti, cu cele 4 cladiri cazute, dar si a numarul de victime din Hualien raportate la intreaga populatie a capitalei.
Putem compara si capacitatea autoritatilor de a face fata unui dezastru de asemenea porportii in conditiile in care, sunt surprinse in fiecare iarna de ninsori.
Conform ultimelor statistici, in Bucuresti sunt 356 de cladiri incadrate la clasa I de risc seismic (607 in toata tara), dintre care 183 sunt pericol public - mare parte dintre ele inca in folosinta si aflate in centrul vechi. Multe dintre cladiri au fost expertizate technic inca din 1993, fara a fi luate inca masuri.
Astfel, Bucurestiul devine cea mai vulnerabila capitala europeana in ceea ce priveste riscurile seismice. 100 de ani de patrimoniu arhitectural valoros risca sa fie pierdut.


zoom in zoom out fit height fit width close panel