Locuirea colectivă în zonele centrele ale orașelor ( București, RO )

Autor(i):
Silviu Papuc
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Oferind o varitate de stiluri și programe arhitecturale, centrele orașelor reprezintă amestecul de vechi și nou, de comun și diferit, acel întreg care contrurează și definește cel mai bine identitatea și unicitatea unui așa numit centru al orașului.
Totodată, fundalul acestui mediu conține și ”clădiri/spații-fantomă”, acele edificii/spații abandonate, care formează o zonă inactivă în cadrul orașului. Deși majoritatea construcțiilor/terenurilor de acest tip nu prezintă o stare avansată de degradare, ele pot fi reabilitate și convertite într-o funcțiune nouă care să satisfacă cerințele invididului contemporan.
Proiectul propune activarea și transformarea unui spațiu din centrul Bucureștiului (terenul și clădirea Tandem aferente Palatului Telefoanelor de pe B-dul Victoriei) într-o infrastructură nouă, complexă și dinamică față de cea actuală pe care o oferă mediul adiacent subiectului în discuție, cu rolul chiar de a mula ( în viitor ) pe cea veche după aceasta. Site-ul este înconjurat de diverse și numeroase funcțiuni arhitecturale (culturale, educaționale, comerciale, loisir, business, locuire etc.), cu mențiunea că domeniul locativ al zonei este satisfăcător și învechit, nefiind raportat unui stil de viață actual.
Noul ansamblu este dedicat, în principal, tinerilor (antreprenorilor/ celor care nu-și permit achiziționarea/inchirierea unei locuințe și a unui spațiu de lucru) și reprezintă o rampă de lansare pentru aceștia.
Așadar, se propune convertirea unei foste clădiri de birouri în mix funcțional cu locuințe de producție (locatarul primește o gradină verticlă, un duplex și un spațiu de lucru aferent unei străzi publice în aer (skywalk), a cărei fațadă poate fi folosită ca spațiu de loisir prin rabatearea peretelui ce devine balcon ( living facade) - etajele 1-5), locuințe nomade - etajul 6 (spațiu de campare cort/patinuar/catwalk/carting), locuințe colective - etajele 7-8 (container+gradină), spațiu de loisir/gradină publică-acoperiș terasă.
Parterul și incintele clădirii formează o platformă polivalent funcțională (târguri, piață de idei (antreprenorii, dar și artiștii locali își expun creațiile), piață de legume/fructe, loisir, divertisment, sport etc.) cu nisip și se află în legătură cu terasa clubului Control.
În consecință, sunt utilizate concepte precum : mobilitate / flexibilitate / spațiu-vag / proprietate-vecinătate / public-privat / lowtech architecture/ slow architecture, influențând designul proiectului de a fi într-o continuă schimbare. Acest demers oferă cumpărătorului o investiție în timp asupra locuinței achiziționate, dându-i posibilitatea acestuia să-și actualizeze spațiul / finisajele după propriul buget. Astfel, proiectul în final nu prezintă un obiect finit, ci un proces arhitectural.

zoom in zoom out fit height fit width close panel