Comentariul autorului:
Amplasamentul studiat se află într-o zonă tensionată, la tangența portului industrial cu cel turistic și zona veche a orașului portului Constanța. Fiind un punct de interes major pentru zonă, acesta reprezeintă primul impact cu imaginea orașului vazut de pe mare, de către vasele de crozieră ce urmează să acosteze în terminalul de pasageri al portului. Totodată amplasamentul este astfel ales încât să pună în valoare faleza Cazinoului, simbolul orașului Constanța, precum și să sublinieze parcursul obiectivelor culturale, muzeele din Peninsulă.
Zona studiată se află la finalitatea promenadei ce pornește din portul turistic și se continuă în zona portului industrial. Avantajul este reprezentat de necesitatea unui punct în finalitatea parcursului - capăt de perspectivă și totodată punct de interes care să continue configurarea falezei urbane. Din punct de vedere estetic, situl este caracterizat prin orizontalitate, deschis în totalitate către mare, fiind situat la baza siluetei portului industrial ce se relevă într-un plan îndepărtat.
Prin propunerea unei funcțiuni în această zonă sunt vizate următoarele aspecte:
- promovarea potențialului cultural și turistic prin restructurarea spațiului public
- revitalizarea frontului urban la apă prin continuitate, identitate, diversitate, continuarea parcursului pietonal și realizarea unui obiect de arhitectură care să completeze silueta falezei, precum și animarea zonei prin amplasarea unor funcțiuni diversificate
- accentuarea obiectivelor de ordin cultural din zona Peninsulară
Muzeul presupune o transformare locală, atât din perspectiva remodelării spațiului urban, cât și din perspectiva relaționării locuitorilor și vizitatorilor cu imaginea culturală a orașului. Proiectul propune revitalizarea zonei studiate transformând-o într-un punct de interes public, introducând un nou obiect de arhitectură de importanță urbană, care să ridice nivelul calității de viață, prin prisma activităților culturale și promovarea turistică. Dezvoltarea unui astfel de muzeu presupune valorificarea unor ramuri artistice prea puțin explorate pentru un oraș de mărimea și importanța orașului situat la malul Mării Negre, o platformă de exprimare a tinerilor artiști.
Compoziția volumetrică se subordonează amplasării, fiind rezolvat ca o intersecție de două corpuri, unul destinat spațiilor de expunere și unul destinat centrului de informare accesibil publicului. Volumul este dominat de orizontalitate, datorită configurației amplasamentului, un obiect de arhitectură ușor perceptibil de la nivelul ochiului, aflat într-un dialog cu clădirea Cazinoului, atât prin configurarea volumetrică, cât și configurarea parcursului la nivelul falezei. Prin materialitate, silueta muzeului se confundă cu linia de demarcație dintre cer și mare, un orizont ambiguu ce ascunde trasee și experiențe ale spațiilor interioare.
Prin amenajarea exterioară se propun niște trasee ce urmăresc un parcurs din piața de acces a muzeului, prin intermediul promenadei și a piețelor de expunere, până la finalitatea amplasamentului și direcționarea către muzeul portului aflat pe digul de larg.