Ancorarea Mării Negre în teritoiu - noi limite pentru peisajul costier

Autor(i):
Andreea Cristina Simion
Localizare:
România, jud. Constanța, Mangalia

Comentariul autorului:

Contextul proiectului: un teritoriu care se bazează pe starea generată de un singur element dominant, dar suficient de puternic pentru a genera o neîntreruptă atractivitate: MAREA. Marea Neagră
Proiectul pornește de la problematica zonelor costiere în ziua de astăzi și anume consumul antropic accentuat, lucru care se remarcă în special în prima linie a țărmului unde dezvoltarea actuală sugerează faptul că deschiderea la mare reprezintă un atuu puternic doar pentru fâșia îngustă de teritoriu care însoțeste marginea țărmului care însă din cauza presiunilor continue pierde tocmai acele valori care au promovat-o.
Ţărmul ca limită generează şi configurează spaţiul costier, iar peisajul care se dezvoltă în cadrul acestuia impresionează prin forţa caracteristică mai ales în „linia întâi". Măsura în care acesta se manifestă în teritoriu aduce în discuţie conexiunile generate în lungul ţărmului, precum şi în „interiorul" teritoriului.
Propunerea a urmărit realizarea unui proiect pilot care să activeze atributele peisajului interior din proximitatea liniei întâi a zonei costiere în aşa fel încât să îi ofere vizibilitate şi rezonanţă în teritoriu şi chiar mai mult să îl propulseze în memoria noastră în relaţie directă cu zona costieră. Ceea ce se evidenţiază în cadrul acestei lucrări este necesitatea de a ne orienta atenţia către un teritoriu mai larg, de a căuta limitele peisajului costier peste limitele sale actuale, de altfel prematur trasate, şi identificarea acelor zone care permit ancorarea astfel încât să fie păstrat sau refăcut echilibrul balanţei peisajului zonei costiere.

zoom in zoom out fit height fit width close panel