Muzeu de Arta, Colectia de pictura, Cluj-Napoca

Autor(i):
Ioana Man
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Proiectul propune realizarea de spații expoziționale pentru colecția de pictură a patrimoniului, introducerea componentei de artă contemporană și realizarea unei interfețe cu publicul pentru evenimente culturale. Situl este definit de caracteristici cheie necesare inserției urbane adecvate funcțiunii: zona pericentrală, accesibilitate, vizibilitate, proximitatea spațiilor publice (Str. Someșului, zonă de restructurare urbană, conf. PUG Cluj-Napoca).
Conceptul volumetric pornește de la relația vizuală cu Someșul Mic, și crearea unui spațiu public interiorizat, un nucleu vibrant, protejat de freamatul urban. La baza configurării spațiului stă articularea prin zonele de acces a două L-uri, terasate succesiv pentru a oferi spații cu diferite grade de permisivitate publică, multifuncționale și dinamice. Cele două volume formează un spațiu interior, gradina de sculpturi, concepută sub forma unei oglinzi de apă, spațiul pentru evenimente culturale. Accesul principal se realizeaza prin intermediul unui portic, ca și antespațiu al muzeului, flexibil și dinamic. Parterul adăpostește spații pentru evenimente și expozitii temporare, care pot primi diferite configurații datorită pereților mobili interiori. La nivelul etajului 1 se regasește expoziția permanentă, într-o poziție reprezentativă și ușor accesibilă, sala de conferințe și administrația. Etajul 2 cuprinde zonele de ateliere de creație și ateliere de restaurare și conservare, iar la ultimul nivel, cel mai restrans, își desfăsoară activitatea mediateca.
La nivelul fațadelor se regasește un joc de planuri cu diferite grade de transparență. Placajul de aluminiu polisat ofera calitatea de obiect sensibil la context prin reflectare, având un dinamism fluid. Sticla structurală translucidă conferă imaginea de obiect luminiscent noaptea, anunțând dinamica subtilă a spațiului interior. Texturarea prin elemente fine verticale a zonelor vitrate dau vibranță și ritmicitate.
Spațiul interior urmărește parcursul memorabil în expoziția permanentă, precum și cel definit de multiple configurații ale zonelor destinate expozițiilor temporare. Pentru a aminti prezența limitrofă a apei, aceasta se regăsește în două ipostaze, prezența ei fizică, oglinzi de apă, și prezența unor calități ale ei, reflexie, transparență, transluciditate, prin proprietățile materialelor. Asocierea dintre betonul lustruit la nivelul pardoselilor și sticla translucidă oferă un contrast vizual de greutate, o antiteză dintre tectonic și plutitor care învăluie spațiul într-o atmosferă de calm și meditație. Modelul spațial poate fi încadrat din punct de vedere formal în cadrul spațiilor neutre, care își conturează personalitatea prin materialitate, culoare și lumină. Din punct de vedere senzorial muzeul oferă spații cu caracter contemplativ, atât la nivelul galeriilor, cât și la nivelul spațiilor de relaxare, socializare. Spațiul muzeal oferă diferite posibilități de reconfigurare a unor spații, pentru a face vizitatorul sa revină cu același interes.

zoom in zoom out fit height fit width close panel