Centru de intervenții și terapii integrate pentru copiii cu tulburare de spectru autist

Autor(i):
Iulia-Maria Niță
Localizare:
România, jud. Ilfov, Tunari
Indicatori:
Sd: 4081,6 m2 / POT: 28,34% / CUT: 0,34

Comentariul autorului:

În contextul existenței, pe de o parte, a unui număr mare de persoane cu tulburare de spectru autist, pe teritoriul României, iar pe de altă parte, a unor facilități de terapie insuficiente, am considerat necesară și oportună proiectarea unui Centru de intervenții și terapii integrate pentru copiii cu sindromul autist.
Terenul propus este localizat în comuna Tunari, jud. Ilfov, în apropierea capitalei. Așezarea acestuia pe malul Bălții Pasărea este benefică deoarece stimulul natural este foarte important pentru tratarea tulburărilor de spectru autist.
Centrul de terapie este propus sub forma unui campus care să cuprindă toate facilitățile necesare: terapii multiple, cazare, loc de masă, sport, spații de odihnă și recreere interioare și exterioare etc. Schema funcțională a fost creată ținând cont de intensitatea stimulilor exteriori. Astfel, zona publică – aglomerație, zgomot - este prezentă la drumul principal, pe când spațiile destinate copiilor sunt așezate pe partea din spate a terenului, într-un cadru natural și liniștit. Spațiul central, destinat restaurantului, îndeplinește rolul unui spațiu-tampon care are rolul de a crea copiilor o tranziție lină de la un stimul la altul.
Conformația pavilionară a centrului de terapie propus creează, prin prezența coridoarelor de sticlă, o transparență exterioară controlată, în același timp, păstrând intimitatea curților interioare. Coridoarele au astfel rol atât de căi de acces cât și de ecran de protecție față de stimulii exteriori.
Zona privată a copiilor este compusă dintr-o curte interioară mărginită de patru mari funcțiuni: terapii speciale, terapii individuale, cazare și sport. Spațiul pentru terapia individuală trebuie divizat în mai multe zone principale, fiecare cu rolul ei pentru a crea pacientului stare de confort și predictibilitate. Este important de menționat și spațiul de izolare unde copilul se poate ascunde și feri de stimulii deranjanți.
Crearea facilităților exterioare pentru diverse activități este utilă în terapia pentru tulburarea de spectru autist astfel că proiectul propune un circuit exterior cu diferite activități cum ar fi: spații de grădinărit, de joacă, sport și zone cu materiale și texturi diverse.
Proiectarea pentru autism în cazul copiilor cu tulburări din spectru trebuie să fie bazată pe modul în care aceștia interpretează spațiul și compartimentarea trebuie făcută în funcție de gradul de predictibilitate al acestuia. Ținând cont de aceste elemente, parametrii esențiali în proiectarea pentru autism sunt flexibilitatea și adaptabilitatea, soluțiile predictibile și integrarea senzorială.
Multe dintre problemele persoanelor cu tulburare de spectru autist pot fi rezolvate prin intermediul arhitecturii. Acesta este un domeniu nou și interesant în care viitorul va oferi multe descoperiri noi.
Viitorul arhitecturii pentru autism depinde de capacitatea arhitecților de a analiza și de a pune în proiect informațiile din jurul lor.

zoom in zoom out fit height fit width close panel