Restaurare casă tradițională

Autor(i):
Adriana Beca
Colaboratori:
arh. Maria Crisan
Localizare:
România, jud. Cluj, Bedeciu
Indicatori:
RH: P+M

Comentariul autorului:

Situl se afla la limita de sud a satului Bedeciu, la limita dintre intravilan si extravilan.
Restaurarea casei a avut ca tema principala aducerea gospodariei la starea initiala, prin inlaturarea aditiilor realizate de-a lungul timpului, dar si o abordare contemporana a spatiului interior. Gospodaria este alcatuita din casa mare (care a facut obiectul primei etape) si de anexa batraneasca care a suferit doar interventii minore si va face obiectul etapei urmatoare.
Dorinta beneficiarului a fost restaurarea integrala a locuintei atat la nivel estetic, cat mai ales la nivel structural. Constructia se afla intr-un stadiu avansat de degradare, iar primul pas a fost analiza elementelor care pot fi pastrate, dar si al celor specifice zonei astfel incat sa redam farmecul initial.
Lucrarile de consolidare a structurii au presupus realizarea unei centuri la nivelul acoperisului, cat si consolidarea planseului cu realizarea concomitenta a unei decopertari partiale pentru obtinerea unui gol amplu peste zona de zi. Invelitoarea de tigla a fost inlocuita cu sita si s-a adaugat o lucarna pentru o mai buna iluminare a spatiului de la etaj.
Peretii au fost finisati atata la exterior, cat si la interior, cu lut amestecat cu paie si tencuiti cu var amestecat cu paie. Ferestrele, usile, scarile, lavita pentru citit, soba si podelele au fost realizate integral din elemente reconditionate existente in faza initiala sau procurate local.
Interiorul imbina elemente specifice caselor traditionale intr-un spatiu functional cu un iz contemporan.

zoom in zoom out fit height fit width close panel