Ambasada Parcurilor Naturale

Autor(i):
Patricia Maria Savu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Proiectul pe care îl propun pentru Parcul Natural Văcărești trebuie să țină cont de calitățile spațiului, încercând să le pună în valoare.Astfel trebuie gândit un spațiu în afara digului care să aducă în același loc funcțiuni ce ajută la cunoașterea parcului înainte de a ajunge în interior.Acestea trebuie să fie destinate atât comunității, cât și vizitatorilor din afară.
Terenul se află în sud, la confluența dintre oraș și natură, dorind în acest fel să creez un spațiu de legătură între cele două.Am gândit planul prin configurarea unor corpuri cu forme simple, punând în valoare natura, clădirile fiind cele care își găsesc loc în mijlocul grădinii.Natura este prezentă în proiect astfel: în interiorul primei construcții este o sera pe trei niveluri, turnul este o grădină verticală, iar inelul se desfășoară în jurul unei curți interioare.
Proiectul își propune să fie unul flexibil și divers, să fie un loc unde comunitatea și oamenii de știintă se întâlnesc. Limita digului este o barieră psihologică pe care am dorit să o sparg.
Legătura cu orașul se realizează printr-o fațadă dublă cu sticlă fotovoltaică, ce lasă prin transparență să se vadă vegetația în interior și mă îndeamnă să-mi continui drumul în clădire, unde sunt primit într-o seră. La parter este o ceainărie și o librărie, la etajul doi sunt locuri de întâlnire destinate prezentărilor, în special studenților și elevilor care săptămânal vin în parc pentru a studia flora și fauna.Astfel, legătura dintre ei și parc este directă, iar datele obținute îi pot ajuta pe membri asociației să îmbogățească baza de date.La ultimul nivel sunt birourile și laboratoarele de cercetare cu echipament de bază fără a utiliza material explozibil.
Traseul continuă către clădirea următoare până pe promenada verde, care mă conduce din nou la parter. Apoi, am posibilitatea să urc în turn unde experiența grădinii verticale mă așteaptă.Închiderea turnului se realizează doar prin structura metalică perimetrală.
Cobor și îmi continui drumul unde descopăr o ceainarie și expoziții succesive. Prima dintre ele face referire la istoria locului, cea de-a doua va prezenta povestea celor care au locuit acolo.Ultima este o expoziție foto cu imagini din prezent.De-a lungul traseului apar trei alveole care pun în valoare calitatea sensibilă, antrenând fiecare dintre simțurile: auditiv,olfactiv,tactil.La final, apare un panou (vizual) pe care sunt derulate video-uri din parc, iar apoi ieșirea ce mă conduce direct în „Deltă”.
Întregul traseu se desfășoară între cele două „ecrane”–cel de la început, care stabilește legătura cu orașul și cel de la final care creează o relație directă cu natura.Astfel se realizează conexiunea oraș–natură.
Așadar proiectul este unul dedicat naturii și comunității, este un spațiu unde simplitatea și firescul își găsesc loc.M-am atașat foarte mult de acesta și cred că merită studiat mai departe, deoarece consider că Bucureștiul, un oraș în continuă dezvoltare, are nevoie de o zona dedicată naturii.

zoom in zoom out fit height fit width close panel