Biblioteca de Acasă

Autor(i):
Laura Hasmațuchi, Alexandra Cojocaru
Colaboratori:
Fotografie: Alexandru Hasmațuchi
Localizare:
România, jud. Iaşi, Iași
Indicatori:
Sd: 97 m2 / Su: 76 m2

Comentariul autorului:

Biblioteca de Acasă este o amenajare al cărei concept a pornit de la pasiunea proprietarilor pentru cărți și pentru lectură. Principalul deziderat a fost nevoia tinerei familii de a transforma apartamentul vechi într-o locuință luminoasă cu spații adecvate locuirii moderne. Situat într-o zonă urbană tumultoasă, ne-am lăsat inspirate de liniștea bibliotecii și am creat o atmosferă primitoare și relaxantă a unui cămin.
Am urmărit ca întregul parcurs prin apartament să fie unul de tip inițiatic, cu spații ce se dezvoltă treptat, însă ce dezvăluie subtil încăperea următoare prin intermediul oglindirilor, a luminii sau a pardoselii unitare în tot apartamentul. Liniile simple, pure, de sorginte minimalistă ale mobilierului sunt îndulcite de culorile pastelate ale elementelor ce punctează spațiile, iar întreaga amenajare este complementată de prezența lemnului și a cărămizii albe. Jocul dintre lumină și umbră este marcat de oglinda dispusă pe peretele opus ferestrei, ce are rolul de a uniformiza atmosfera luminoasă din living. Holul de acces s-a dorit a fi un spațiu simplu, reprezentativ, care să producă un impact vizual puternic încă de la intrarea în apartament. Principala problemă întâmpinată, lipsa spațiului, a fost rezolvată prin reducerea dimensiunii băii secundare, poziționarea acesteia în plan secund și aducerea în prim plan a unor elemente verticale din lemn.
Structura inflexibilă și dimensiunile reduse ale spațiilor ne-au determinat să refacem în mare măsură compartimentarea apartamentului și am creat două zone distincte, una de zi și una de noapte, tranziția dintre acestea fiind mediată de oglinda din zona de luat masa. Principalele elemente de mobilier au fost realizate custom made, însă personalizate pentru fiecare spațiu pentru a răspunde nevoilor funcționale, iar pentru a conferi unitate estetică am ales texturi și materiale identice.
Spațiul de zi rezultat este unul destul de restrâns, iar pentru a accentua tema amenajării, ne-am ajutat de oglindirile și reflexiile materialelor alese. Astfel, biblioteca a fost dispusă în centrul apartamentului pe holul dinspre dormitoare, însă ea este prezentă indirect și îmbrătișează toate spațiile, fiind vizibilă în living prin intermediul reflexiilor și în dormitorul principal prin intermediul supraluminii. Atmosfera sobră, dar boemă de bibliotecă este accentuată prin oglindirea cărților în ușile mobilierului și prin introducerea prezenței subtile a luminii în hol cu ajutorul unei ferestre supraînălțate. Oaza de liniște din dormitor este complementată de prezența unui birou dispus pe întreaga lungime a ferestrei și te invită să iei un răgaz de lectură. Atmosfera primitoare a casei a fost preluată și în amenajarea băilor prin folosirea texturii de lemn, atât în plan orizontal, cât și în plan vertical. La fel ca în restul amenajării, ne-am ajutat de reflexiile oglinzilor pentru a mări spațiile, iar în cadrul băii secundare am transpus pasiunea beneficiarilor pentru cadrul mediteranean.

zoom in zoom out fit height fit width close panel