Casa in nordul Bucurestiului

Autor(i):
Florin Alexandrescu, Iulia Agyagási
Colaboratori:
Structura - ing. Cristian Mihai, ing. Eliza Blimar
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: P+1E / Sd: 220 m2 / Su: 190 m2 / POT: 26,8% / CUT: 0,47

Comentariul autorului:

Vorbim mult despre resurse epuizabile și resurse regenerabile. Tradiția, una dintre resursele fundamentale ale unui popor, ar trebui să facă parte din a doua categorie, dar, in fapt, se epuizeaza prin nefolosire. In fața asaltului globalizarii pierdem substanta esențiala devenirii noastre. In plus, nu reușim performanța pe care ilustii nostri inaintasi au produs-o acum mai bine de un secol, cand au gasit si au folosit creativ tradiția edificarii ca pe resursa de originalitate si de identitate atat de necesară.
Folosirea tradiției ca resursa regenerabilă de valoare si de creativitate este esentială. Orice gest, intenție, idee, conformare sau edificare pe calea folosirii tradiției poate fi un pas pe calea regasirii identitații si exprimarii valorii.
O suita de pași pe calea folosirii tradiției ca resursa regenerantă este seria de case - locuinte individuale de diverse marimi si bugete – la care se adaugă Casa din strada Atlasului. Seria de proiecte – din care 5 sunt realizate si 3 sunt (înca) nerealizate - începuta in 2002, este pornită din interpretarea unei șuri din zona Buzăului care, chiar dacă nu este destinată locuirii, sintetizează o vastă experiența de construire – folosirea materialelor, alegerea amplasarii si a conformarii. Prin proporționalitate si prin materialele si tehnicile de construcție folosite, șura din zona Buzaului poate constitui un punct de plecare intr-un demers actual dar care nu neglijeaze resursa oferită de tradiție.
Folosind analiza volumetrica dupa trasee regulatoare, reinterpretând functiunea, sugerand materialele originare se incearca aducerea in prezent și in viață a trăsăturilor tradiționale ale arhitecturii caselor românești.

zoom in zoom out fit height fit width close panel