Restaurare fațade monument istoric Brăila

Autor(i):
Anca Elena Damaschin Stoica, Roxana Corina Dragomir
Colaboratori:
arh. Stefan Niculita
constructor SC Dedal Bahamat SRL
Localizare:
România, jud. Brăila, Braila
Indicatori:
RH: S+P+2E / Sd: 2496 m2 / Su: 1992 m2

Comentariul autorului:

Povestea cladirii din Piata Traian Braila,
cunoscuta ca Hotel Splendid, incepe in 1886, iar in 1899 este inaugurata din nou, dupa ample lucrari, volumul fiind
neschimbat pana astazi, dezvoltat pe parter si doua etaje.
Cladirea sustine coltul sud-estic al pietii avand un parter inalt cu goluri ample, marcat de o decoratie in bosaje masive. Nivelele superioare, par sa fie mult mai inalte, senzatia de zveltete a volumului fiind accentuata prin decoratia bogata dezvoltata in registru vertical. «Turnurile de colt» acoperite de cupole total seprate de acoperis, sunt volume usor
decrosate din corpul de baza si scoase in consola accentuand verticalitatea cadirii.
Cladirea si-a pastrat planimetria pana la consolidarea executata la interior, in anii 1998-2003, cand au fost facute modificari majore de partitii interioare si reparatii la fatade.
In timpul restaurarii actuale a fatadelor, in urma decopertarilor de straturi suprapuse ale paramentului, au fost gasite fragmente ale vopsitoriei originale, ocru-galbui in zona superioara, si la cornise.
Propunerea cromatica a fost facuta analizandu-se fotografii de epoca ale cladirii, in care s-au studiat contrastele intre culoarea soclului, a campului si ornamentatie si corelandu-se cu martorii cromatici gasiti in situ.
A fost recuperata, restaurata si repusa pe pozitie usa masiva a intrarii secundare, singura piesa de tamplarie originala pastrata.

zoom in zoom out fit height fit width close panel