Acțiuni de reactivare a spațiului public -“LABORATOR BRĂILA. Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș în scădere”

Autor(i):
Angelica Stan, Irina Pața, Andreea Acasandre, Ana Opriș, Andreea Bunea
Colaboratori:
Expertii: arh.Ilinca Paun Constantinescu, arh.Lucian Sandu Milea, arh. Marian Ion, antrop. Adrian Schiop
Studentii: Agota Barabaș, Ana-Maria Negru, Alexandra Mihaela Tudor, Alexandru Bunea, Andreea Simion, Andreea Toma, Cristian Andrei Bădescu, Cristina Zaharia, Elena Rus, Marilena Brastaviceanu, Miruna Drăghia Alexandra Tornea, Doriana Gabriela Marășoiu, Georgiana Stoian, Marian Alexandru Zloteanu, Ștefan Sălăvăstru,Vanda Dobrescu.
Localizare:
România, jud. Brăila, Brăila

Comentariul autorului:

Cele 3 actiuni de reactivare urbana realizate in cadrul B-LAB, in 3 locuri distincte din Braila- curtea fostei fabrici de bere Muler, statia de tramvai Albiina din zona periferica si strada pietonala Mihai Eminescu din Centrul istoric - au reprezentat totodata 3 scenarii diferite de testare si implementare a ipotezei de cercetare a proiectului. Proiectul B –Lab si-a propus sa exploreze, sa identifice si sa testeze potențialul latent al situațiilor particulare întâlnite în viata urbana a unui oras aflat intr-o faza de stagnare sau declin (shrinking), vizand in special zonele periferice, spatiile abandonate sau ne-utilizate, zonele pentru care atat interesul municipalitatii, cat si al locuitorilor insisi este scazut.

Astfel, actiunea 1: BRĂILA RE_ACT a fost realizată în incinta fostei Fabrici de Bere Muller, parte din fosta zonă industrială sudică a Brăilei, nu foarte departe de centrul orașului, dar aflata intr-un proces de declin accentuat, locul fiind perceput ca respingator, periculos, inactiv. Actiunea a constat intr-un eveniment concertat prin contributia studenților de la UAUIM București, a expertilor BLAB, a unor grupuri de elevi din Braila si nu in ultimul rand, a locuitorilor. Prin mobilierul urban construit din paleti si decorat de acestia, prin modul inedit de iluminat cu o instalatie din materiale reciclabile, prin pictura murala originala realizata de arhitectul-artist Lucian Sandu Milea pe calcanul fabricii, prin reprezentatiile artistice ale copiilor (muzica, dansuri, teatru), locul anonim si degradat a fost transformat, re-adus la viata si pus pe harta orasului, devenind, pentru un timp, atractia principala a acestuia.

Actiunea 2_ ALBINA LINK a pornit de la observarea unui marker al segregarii intre 2 cartiere si comunitati din periferia Brailei, a caror conexiune fizica are loc in zona liniei si statiei de tramvai denumita Albina. Utilizând un minim de resurse - pet-uri, sfoara, pamant de flori si plante (unele provenite din gradinile locuitorilor) - proiectul a atras atenția asupra potențialului de dezvoltare al micro-spațiilor urbane de acest tip, dar si asupra posibilitatii unui mod de comunicare non-verbala, prin intermediul designului co-participativ al spatiului urban de proximitate.


Actiunea 3_ RE-USE AND RE_IMAGINE a folosit spatiul ultracentral al strazii ietonale Mihai Eminescu, un loc renovat recent, dar neutilizat la capacitatea lui reala s,i in consecinta, devitalizat, nereprezentativ. Proiectul a pus in aplicare conceptul “THINK OUTSIDE THE BOX, LOOK INSIDE IT “, care, printr-un proces ludic si interactiv, are rolul de a transforma oamenii de la observatori ai orasului în participanti activi, arătându-le modul in care intervenții simple, dar bine gandite pot schimba identitatea spațiului public.

zoom in zoom out fit height fit width close panel