Primăria Municipiului Bacău - proiect de diplomă sesiunea iulie 2017

Autor(i):
Cosmin Constandache
Localizare:
România, jud. Bacău, Bacău
Indicatori:
RH: 2S+P+M+11E / Sd: 14508 m2 / Su: 11010 m2 / POT: 36.07 / CUT: 1.07

Comentariul autorului:

Spațiu limitat + departamente răsfirate + implicare civică precară + opacitate în actul administrativ = o primărie ineficientă la care se adaugă incapacitatea de închegare a comunității în jurul unei identități

Sit:
În vecinătatea Catedralei Ortodoxe, terenul propus are legături pietonale și auto excelente din orice punct al orașului.

Propunere:
În urma analizei urbanistice + dialog cu personal relevant din primărie + vizite la sit, rezult[ următoarele criterii generatoare de soluții:
-Extinderea parcului existent printr-o terasă verde ușor accesibilă
-Perdele de copaci umbroși
-Bază scundă (P+M) pentru a nu bloca perspectivele din est către Catedrală
-Legătură ”neconflictuală” cu Catedrala Ortodoxă
-Accesele în clădire nu se fac din zona parcului - singura excepție este Oficiul de Stare Civilă
(parc = relaxare, primărie = taxe & impozite)
-Acces facil către departamentele cu program cu publicul și către Sala de Consiliu
-Detașarea departamentelor primăriei în două categorii: care au sau nu program cu publicul și comasarea lor în două volume arhitecturale – bază + turn.
-Turnul – va conține spații verzi și supante, pentru a mima parcul de ”jos”.
-Transparența fizică (sticlă, trasee simple, legături intuitive) => transparență decizională
-Combinație de birouri individuale + open-space
-Parcare subterană
-Funcțiuni conexe primăriei (restaurant, cafenea, parcare biciclete, macheta orașului, parc walk & talk, ceainărie/ librărie).


Toate cele 5 accese sunt marcate prin copertine din oțel corten, care contrastează cu panourile din fibro-ciment cu care sunt placate fațadele bazei. Accesul principal, anunțat de o piațetă în legătură cu Catedrala, este marcat diferit, fiind orientat pe diagonală față de trama carteziană. Astfel, intrarea în Primărie este mai vizibilă dinspre centrul orașului.
Volumul secundar al turnului - care înglobează scările, lifturile și grupurile sanitare - este elementul care încheagă compoziția. Ca avantaj al acestei alegeri, din punct de vedere funcțional, etajele superioare devin ușor de compartimentat, optimizându-se alocarea spațiilor în funcție de necesitățile și caracteristicile unice ale fiecărui departament.
Funcțiunile suport ale primăriei (restaurant, zone expo, etc.) au rolul de a atrage cetățeanul într-un spațiu cât mai prietenos și de a-i reduce teama de acțiune civică. Vechile ghișee sunt aici înlocuite de mese și scaune, la care funcționarul și cetățeanul stau așezați la același nivel.
Toată această suită de gesturi vine în ajutorul demolării ideii că participarea la viața cetății este un ritual penitențial de la un departament la altul (și înapoi). Astfel, clădirea Primăriei Municipiului Bacău devine vasul în care se coace o nouă atitudine a administrației publice locale față de cetățenii pe care îi servește.

zoom in zoom out fit height fit width close panel