Sala de cinema. Cinebucurești. 100 de ani de modernitate

Autor(i):
Mihaela Pelteacu, Laurențiu Damian
Colaboratori:
Contributori: Daniela Maria Puia, Bogdan Mihăilă, Adrian Pană, Adrian Ioniță, Mihai Adrian Dobre, Alexandra Andreea Ioniță
Traducător în limba engleză: Alexandra Purnichescu
Asistent editorial: Maria Mănescu
Editura:
Pro Cultura
ISBN/ISSN:
978-606-94265-3-1
Publicat:
Mai 2018

Comentariul autorului:

Născute din pasiune pentru film și oraș, textele și imaginile reunite în acest volum reprezintă o călătorie documentată şi creativă prin Bucureștiul sălilor de cinema. Demersul conjugat al autorilor pornește de la o percepţie particulară ce recunoaște relația fondatoare dintre sala de cinema şi oraşul modern și susține, alăturându-se altor eforturi, recuperarea și reactivarea sălilor istorice din zona centrală.
Oscilând între eseu și cercetare istorică, demersul reprezintă, într-o societate a imaginii, o modestă contribuție la asigurarea unei vizibilităţi corespunzătoare pentru film şi spaţiului său de imersiune, sala de cinema. Prin sondarea spaţiilor de proiecţie încă existente în București, am căutat să identificăm o topografie urbană particulară pe care sala de cinema a generat-o în ansamblul orașului în relație cu locuirea și care relevă o solidaritate interesantă, considerată de noi dintr-o perspectivă arhitectural-urbanistică și cinematografică. În lipsa unor imagini vii ale acestor locuri am încercat să schițăm o serie de idei, antrenând cititorul într-o viziune arhitecturală în care filmul ar putea juca rolul principal în procesul de regenerare a spațiului urban bucureștean.

zoom in zoom out fit height fit width close panel