Sediu nou pentru Facultatea de Arhitectură din Timișoara

Autor(i):
Alexandru Șerban Barbu
Localizare:
România, jud. Timiș, Timisoara
Indicatori:
RH: S+ P+3(7) / Sd: 13632 m2 / Su: 12741 m2 / POT: 23% / CUT: 2,52

Comentariul autorului:

Prin acest proiect s-a dorit conceperea unui sediu contemporan adaptat cerințelor actuale ale Facultății de Arhitectură din Timișoara care să aibă în același timp în vedere o posibilă dezvoltare a caracterului facultății. În sensul acesta clădirea și spațiile au fost gândite intr-un mod sustenabil cu spații interioare flexibile și cu o structură deschisă recompartimentărilor. S-a încercat o îmbinare cât mai armonioasă între facultate și parcarea supraterană incercându-se pe cât posibil ca spațiul interior al facultății să se poată extinde în parcare cu ocazia unor evenimente speciale. În același timp parcarea a fost calibrată pe numărul studentilor și profesorilor facultății la care se mai adaugă și numărul de parcări din jurul campusului pentru a se elibera cât mai multe spații de parcare exterioare care ulterior se pot transforma în spații verzi. S-a ținut cont de modelul actual de învățământ practicat în școală dar în același timp s-au adoptat și modele contemporane de educație în arhitectură care au avut nevoie de cerințe spațiale diferite. S-a pus accent pe legătura strânsă dintre îndrumător și student dar și pe spațiul personal de lucru al fiecărui student.

Situl propus pentru noua facultate este localizat pe strada Traian Lalescu vizavi de Facultatea de Construcții și curpinde o suprafată de aproximativ 5400 m.p. Cu o deschidere de aproximativ 160 m la stradă. Acesta este mărginit la Nord de noua Bibliotecă Universitară, la Vest de stadionul de fotbal și atletism și la Sud de aleea Sfântă Rozalia care traversează campusul. Strada Traian Lalescu va fi pietonalizată și traficul va fi deviat printr-un pasaj subteran din care se vor creea accese spre parcarea subterană. În același timp s-a creat o piațetă care să folosească ca spațiu public în jurul facultății.

Noul sediu încorporează numărul actual de studenți și profesori și este în același timp pregătit pentru o creștere sau descreștere. În prezent s-a ajuns la un total de 730 de studenți și masteranzi la care se mai adaugă doctoranzii. Din acest motiv noul sediu a fost proiectat pentru a avea o capacitate de aproximativ 760. Clădirea dispune de toate spațiile necesare unei școli contemporane de arhitectură. S-a pus accent pe relația strânsă dintre student și îndrumători și pe munca în echipă. În acealasi timp fiecare student are propriul spațiu de lucru accesibil oricând. Spațiile împreună cu mobilierul vor fi ușor de reconfigurat în funcție de necesități și s-a urmărit o foarte bună iluminare naturală.

zoom in zoom out fit height fit width close panel