Extinderea Vilei Leonida

Autor(i):
Iulian Ungureanu, Radu Ursoiu, Gabriela Alexe
Localizare:
România, jud. Prahova, Busteni
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 378,8 m2 / Su: 295 m2 / POT: 32.32% / CUT: 0.73

Comentariul autorului:

Construită de arhitectul Alfred Popper în anul 1938, Vila Leonida este monument istoric, şi a aparţinut generalului Paul Leonida, membrul unei familii celebre din perioada interbelică. Vila este aşezată pe un teren in pantă cu o vedere panoramică excepţională spre munţii Bucegi.
Tema pentru proiectul extinderii s-a conturat ușor – un spațiu nou, generos, care să completeze funcțional vila şi să accentueze caracterul peisajului. Beneficiarii susținut din primul moment ideea că, pentru acest proiect, peisajul este mai important decât suprafața construită, astfel încât ideea extinderii grădinii existente printr-o terasă înierbată a devenit parte din tema de proiectare.
Clădirea are ferestre mari spre stradă și spre peisaj.
Accesul in extindere cât și în vila Leonida este facilitat de o scara din piatra care te conduce spre o succesiune de terase înierbate.
Corpul nou preia ceva din caracterul locului şi casei vechi. Soclul masiv, scările şi terasele verzi au devenit un numitor comun, la fel ca şi, într-un mod mai puţin evident, contrastul dintre materiale brute, nefinisate şi elemente metalice foarte subţiri a înlesnit dialogul dintre cele doua case.
Glafuri din tablă de 8mm grosime protejează lemnul și crează o cornişă ascuţită, conturând terasa-grădină. Un gard subţire, şerpuitor, completază caracterul organic al grădinii.
Vila Leonida este turistică, iar extinderea este un spațiu multifunctional.
În cea mai mare parte a timpului funcționează ca restaurant, dar găzduiește și întâlniri de tip team building.
Lemnul de larice pentru fatada ventilata, lemnul de nuc pentru tavanul spatiului multifunctional, piatra pentru soclu si scari, plantele specifice zonei sunt produse locale și, cu exceptia pietrei, sunt materiale regenerabile.
Intreg demersul architectural a incercat sa minimizeze prezența noii construcții, să extindă grădina si ofere un alt punct de belvedere spre munți.

zoom in zoom out fit height fit width close panel