Şură revitalizată, la Delniţa

Autor(i):
Győző Esztány
Colaboratori:
arh. Márton Vera
Specialiști: Márton Sándor, Kakucs Csaba
Localizare:
România, jud. Harghita, com. Păuleni Ciuc, sat. Delnița
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 200 m2 / Su: 155 m2 / POT: 23,73 / CUT: 0,29

Comentariul autorului:

Șura originală construită în 1940, aleasă pentru reabilitare, este o șură tipică acestei regiuni, prezentând specific local, realizat prin tehnici, meșterșuguri și materiale tradiționale și locale ecologice (piatră, lemn și cărămidă).
Șura reabilitată adăpostește două funcțiuni noi. În zona fostului grajd o locuință, la nivelul superior două camere de oaspeți, iar în partea centrală și vestică a șurii a fost conservată aproape în forma lui originală, folosită ca spațiu multifuncțional în timpul verii, pentru diverse activități cultural-artistice. Acestă parte a șurii a rămas intactă, fără schimbări la structură, și fără termoizolări la anvelopa clădirii. Zona locuinței și a camerelor de oaspeți care este folosită și iarna, a fost parțial reconstruită (zidurile grajdului din cărămidă plină) pe fundații noi, ca anvelopă exterioară (25 cm grosime), iar aceste pereții exteriori au fost dublate cu un strat de termoizolație din vată minerală, și zid interior din cărămidă cu 25 cm grosime (model casă în casă), zid care susține planșeul și camerele de la mansardă. Astfel am putut realiza rezistența la stabilitate necesară pentru noua funcțiune de locuire, împreună termoizolarea satisfăcătoare a anvelopei exterioare, rezolvând astfel eficiența energetică a clădirii.
În cursul reabilitării s-a urmărit păstrarea aspectului original la exterior și parțial, (cât s-a putut) în interior. Astfel șura rămâne integrată în contextul spațial arhitectural-peisagistic rural valoros. Golurile sunt mici, compatibile cu aspectul unei șuri, materialele originale s-au păstrat. În urma reabilitării am folosit materiale și tehnici locale. Tâmplăriile noi armonizează cu cele vechi ca formă și culoare.
Spațiile de cazare din podul șurii sunt iluminate prin intermediul unor ferestre mascate cu scânduri așezate cu rosturi. Planul elevat al acoperișului oferă spațiu unui rând de ferestre, care a devenit un element marcant. Totuși, prezintă decență prin utilizarea materialelor tradiționale și forma simplă a ochiurilor de ferestre. Ușa din dreapta a șopronului a fost înlocuită cu o ușă de terasă vitrată care oferă lumină din belșug camerei. În fața ușii s-a construit o terasă descoperită din lemn.
Amenajarea interioară cu mobilier tradițional subliniază caracterul rural al construcției.
Șura găzduiește diverse mici activități cultural artistice ale comunității locale: expoziții de artă, concerte de muzică, serbări de dans, nunți, conferințe, etc, astfel favorizând dezvoltarea durabilă a comunității.

Clădirea a fost finalizată în anul 2014.

zoom in zoom out fit height fit width close panel