Consonanțe - Semnificația arhitecturală după crizele științei moderne

Autor(i):
Pérez-Gómez Alberto, Arpad Zachi, Aura Pandele
Colaboratori:
Prețafă: Ștefan Vianu
Corector: Melina Haureș
Design & DTP: Faber Studio
Editura:
Fundația Arhitext Design
Colecţia:
Spațiul sensibil
ISBN/ISSN:
978-606-8645-09-4
Publicat:
Aprilie 2018

Comentariul autorului:

Cartea «Consonanțe Semnificația arhitecturală după crizele științei moderne» reprezintă traducerea celei mai recente scrieri a reputatului teoretician al arhitecturii Alberto Pérez-Gómez. Volumul se înscrie în colecţia «Spaţiul sensibil», completând în mod consistent ediţia în română a tratatului «The Eyes of the Skin», a lui Juhani Pallasmaa si cel de-al doilea titlu -«Ambiguitatea Capodoperei. LIVIO VACCHINI, prin 11 dialoguri» (Ștefan Simion).
Cartea este un tratat de arhitectură transdisciplinar şi constituie o operă de maturitate a autorului, care sintetizează deopotrivă gândirea acestuia şi reuneşte explorările teoretice din ultimii ani în câmpul devenirii arhitecturii şi al relaţiei acesteia cu teritorii conexe: filosofia, muzica, literatura etc.
Alberto Pérez-Gómez abordează arhitectura prin prisma noţiunilor de stare şi de atmosferă, legând aceste idei de conceptul-cheie Stimmung – acordare – şi de rădăcinile acestuia în armonia pitagoreică şi în echilibrul vitruvian al proporţiilor. Autorul afirmă: primatul locului asupra spaţiului; aspectul lingvistic al arhitecturii – vocile arhitecturii şi vocea arhitectului; arhitectura ca experienţă multisenzorială (nu plastică), menţionându-i pe Piranesi, Ledoux sau Hejduk ca exemple pentru modelarea metaforică; felul în care Stimmung poate fi întrebuinţat astăzi pentru a pune în operă posibilităţile contemporane de acordare.
Pornind de la o critică a perspectivei reducţioniste a ştiinţelor moderne, autorul explorează în cadrul cărţii unul dintre rolurile esenţiale ale arhitecturii: acela de a acorda fiinţele umane la mediul în care trăiesc. Ca antidot la dualismul cartezian, cartea reprezintă un adevărat act de aducere laolaltă: punând în relaţie profunzimea istorică şi preocupările contemporane, aceasta discută interacţiunea dintre minte şi corp, recunoscând întruchiparea şi limbajul ca aspecte cruciale ale percepţiei arhitecturale. Recunoaşterea limbajului poetic ca o unealtă esenţială în înţelegerea şi crearea unor atmosfere sensibil acordate oferă o binevenită deschidere faţă de limitările metodelor curente de producţie şi reprezentare arhitecturală.

zoom in zoom out fit height fit width close panel