TechStyle Mill Barcelona

Autor(i):
Paula Gheorghe
Indicatori:
RH: S+P+2 / POT: 18% / CUT: 0,6

Comentariul autorului:

TechStyle Mill Barcelona se prezintă ca o platformă de textile adresată unei comunități interesată de ultimele inovații în modă, tehnologie și retail.
Situl se află în aria districtului Sant Marti, cartierul Provençals del Poblenou și este inclus în teritoriul programul de reînnoire urbană 22@BCN, zonă articulată de 4 axe reprezentative: Avigunda Diagonal, Carrer de Bolivia, Carrer de la Llacuna și Carrer de Pere IV. Cea din urmă, numită inițial Carrer Mataro, era, în perioada de înflorire a Manchesterului Catalan, principala arteră industrială a orașului, reprezentând viața cotidiană a proletarului.
Astăzi Carrer de Pere IV găzduiește peste 100 de monumente istorice-clădiri industriale, printre care și ruinele fabricii Can Ricart, prima fabrică de textile din Poblenou. În contextul actual, sub egida 22@, printr-un proiect de reconversie funcțională, spațiul fabricii va găzdui Biblioteca Universității din BCN.
Poziția sitului ales se regăsește la intersecția străzilor Pere IV și Avigunda Diagonal, lângă Parc Central del Poblenou, pe locul fostei grădini de bumbac a fabricii Can Ricart.
Locul prezintă o particularitate nemaiîntâlnită în țesutul districtului, mega-insula (acumularea a patru insule Cerdà). Raportată la aceste date, platforma lucrează atât cu spiritul și istoria locului, dar se raportează si la cele mai noi procese tehnologice, fiind astfel un loc ce expune inovația în industria textilă asemenea unei reviste, își schimbă spațiul ca o galerie și își vinde produsele ca un magazin.
Funcționarea platformei se bazează pe ciclul producție-expunere-vânzare-consum-producție. Cele trei volume propuse: muzeul, care expune istoria locului și noile descoperiri în materie de textile și vinde/promovează, laboratoarele de cercetare, unde persoane interesate sau calificate în domeniu pot experimenta cu tehnologii de printare 3d și bistrot-ul, se conturează sub forma unui mimesis al volumelor fabricii-mamă nu numai la nivel formal, ci și la nivel funcțional.
Spre deosebire de volumele originale, volumele platformei prezintă fiecare câte o extensie, fapt ce aduce întregului ansamblu un suflu contemporan. Muzeul prezintă trei volume ce găzduiesc expoziții temporare și o serie de volume pop-up care prin strategia de tip omni-channel, aduc laolaltă experiența shoppingului online și offline. Volumul laboratoarelor de cercetare prezintă ca extensie o piață cu o serie de elemente realizate din panouri fotovoltaice menite să genereze energia electrică de care acestea au nevoie pentru funcționare. Volumul bistrot-ul se închide cu o rampă ce realizează accesul în parcarea comună întregului ansamblu.
Prezența Parcului Central în proximitatea platformei a generat amenajarea spațiul exterior al ansamblului într-o grădină cu o serie de zone în mare parte minerale și trei zone vegetale cu atmosfere distrincte: loc de joacă pentru copii, zona cu arbori înalți și zona cu vegetație joasă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel