Thermae di Matera

Autor(i):
Petrică Butușină

Comentariul autorului:

Thermae di Matera, “terma pietrei, apei și luminii”, este un raspuns la probleme actuale ale Materei și o încurajare împotriva curentului momentului, moment marcat de hegemonia simțului ocular.

În prezent, Matera este pregatită să devină Capitală Culturală a Europei pentru anul 2019, deci are nevoie de multe programe culturale pentru a sustine acest eveniment. În afară de nevoia de programe cu temă culturală, orașul se confruntă cu o mare problemă legată de perioada scurtă de ședere a turiștilor (1,8 zile în medie), de obicei datorită lipsei de activități interactive.

Contextul proiectului este plin de istorie. Matera a fost locuită în mod continuu începand cu Neoliticul. Există urme și elemente din fiecare perioadă prin care a trecut zona, care fac din oraș unul dintre cei mai buni martori ai trecutului. Orașul s-a dezvoltat în jurul arhitecturii excavate, care a evoluat de la grotele neolitice săpate în piatră până la sistemul de peșteri pe care îl recunoaștem astăzi ca Sassi. Situl este la marginea parcului Murgia, o zonă protejată atât de către UNESCO cât și de către localnici, care au un simt puternic pentru menținerea vie a culturii locale.

Luând în considerație bogăția culturală a orașului, funcțiunile cu scopul de a potența acest patrimoniu par să fie soluția. Am ales să proiectez o termă pentru a activa toate simturile spre o mai bună intelegere a culturii locale. Numirea proiectului “terma pietrei, apei și luminii” a rezultat din observarea modului în care locul a relaționat cu aceste elemente pe parcursul timpului si dupa ce am încercat să transform aceste elemente în principalele prezențe ale proiectului.

Prin acest proiect am dorit să creez o arhitectură ca o buclă în timp, o pauză în care omul pe langă relaxare poate medita la poziția proprie pe axa timpului, amintindu-și de unde vine și cine este, prin experimentarea acestui spațiu uitat (peștera) și sentimentele specifice.

zoom in zoom out fit height fit width close panel